Social

A fost pusă piatra de temelie a mânăstirii de la Poiana

Mitropolitul Olteniei,  Înaltpreasfintitul Părinte Irineu, a pus ieri piatra de temelie a mânăstirii care va fi realizată în satul Poiana din comuna gorjeană Turburea.

La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, prefectul Marcel Iacobescu, gazdă fiind primarul Ion Bîrcă.

Proiectul grandios al Mitropoliei Olteniei va fi construit în jurul castelului Roșianu, care va fi reabilitat.

Pe lângă restaurarea castelului, proiectul de 50 de milioane de euro prevede un spaţiu monastic cu biserică şi chilii, un centru logistic informatizat, o bibliotecă şi o sală de sport.

Complexul va conține o sală de mese cu capacitatea de 400-500 de persoane, două pavilioane de cazare (unul pentru băieți și unul pentru fete) cu o capacitate totală de 300 de persoane, dar și o sală de sport pentru 350 de persoane.

 


Se va amenaja un spațiu de campare pentru 500 de persoane, 20 de căsuțe de lemn pentru cazare, dar și un spațiu dedicat atelierelor de pictură, cultură, olărit sau broderie. 

 


În centrul acestui complex va fi o biserică ortodoxă, cu o capacitate de 1.000 de persoane. Proiectul cuprinde și asfaltarea drumului de acces spre Castel, dar și o parcare.

 


În satul Poiana, pe un vârf de deal, se află conacul Roșianu, o construcție cu o vechime de peste un secol, aflată într-o avansată stare de degradare. Acum șapte ani, autoritățile locale au cedat castelul Mitropoliei Olteniei, având promisiunea ÎPS Irineu că Biserica va reabilita castelul boieresc și vor transforma radical zona.

 

Vizualizări: 5,319

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: