Actualitate

A 19-a săptămână de protest. Probabil ultima!

Plenul Camerei Deputaților va discuta miercuri proiectul de lege privind reducerea vârstei de pensionare a salariaților din termocentralele pe cărbune și a minerilor. Luni va începe a 19-a săptămână de protest a salariaților CE Oltenia în Piața Prefecturii Gorj, probabil și ultima, câtă vreme va fi luată o decizie.

În comisia de muncă, proiectul de lege a fost susținut de o majoritate USR - PSD - AUR.

Din proiectul de lege nu rezultă cine trebuie să achite retroactiv contribuțiile de aproximativ 45 milioane de euro. Mergând pe situația reală a angajaților din complex, proiectul de lege ar trebui să treacă, fără discuție, cu majoritate de voturi. La ce să ne așteptăm după?! Dacă povara este pusă în spatele Complexului Energetic Oltenia, înseamnă că acolo este și un substrat din partea celor care vor să dea o ultimă lovitură companiei energetice. Mă refer la cei care își doresc închiderea companiei, dar simulează un maxim interes pentru salariați. 

Refuz să cred că, într-o țară șubrezită economic, guvernul nu găsește soluții de plată astfel încât să nu surpăm definitiv complexul și așa afectat de certificate CO2, căpușe și, nu în ultimul rând, interese externe. 45 de milioane este o sumă derizorie și nu cred că este cazul să mai discutăm în acest sens. Dacă ne uităm ce sume aruncă pe caravana vaccinării și alte prostii, ne dăm seama că nu banii sunt problema pentru guvern.

 

Tot în această săptămână este pusă în dezbatere publică ordonanța privind acordarea unui venit de completare timp de 24 de luni pentru salariații CE Oltenia care se trec pe listele de concedieri colective. Probabil pe listele de anul viitor, pentru că anul acesta concedierile - peste 700 la număr - se fac la 1 iulie, fiind probabil ca ordonanța să nu fie aprobată până atunci.

 

Ceva, ceva se coace la acest moment. Două proiecte ce se vor în același sens, posibil să fie gândite și ca un "amortizor" în cazul în care negocierile răstoarnă așteptările noastre. 

Luând de bun și "preludiul declarativ" al ministrului energiei, în ceea ce privește scosul la mezat al unor termocentrale care pe viitor pot funcționa pe gaz, la pachet cu PNRR-ul și cu "bambiliciul" Comisiei Europene, lucrurile par tot mai evidente. Suntem la finalul unui joc murdar, joc ce datează de câțiva ani buni, miza fiind pierderea independenței energetice! Dacă e să închidă CEO, măcar să lase oamenii să plece în pensie. Deși mi-aș dori să îi văd că se bat să îl salveze.

Nu a avut cine apăra resursa nici înainte, nici acum și probabil nici pe viitor. România este țara nimănui, iar noi suntem demni de o etichetă binemeritată, de sclavi la noi acasă. Dacă peste câțiva ani ne trezim cu acest minunat UE dezbinat, rămânem precum triburile băștinașe, vai de steaua noastră!

 

Vizualizări: 2,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: