Politică

Virgil Popescu: Suntem uşor întârziaţi la Complexul Energetic Oltenia

România vrea să ajungă la 10 GW de energie regenerabilă până în 2027, iar în următorii doi - trei ani vor fi puşi în sistem încă 3 GW, a anunţat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„În cursul lunii iunie vom finaliza evaluarea şi semnarea contractelor pentru cei aproape 3 GW de energie regenerabilă, solar şi vânt, prin PNRR, pentru că a fost o suprascriere de proiecte. Avem foarte multe proiecte, în total aproape 3 GW de energie regenerabilă. Asta înseamnă că, în următorii doi – trei ani, vom avea puşi în sistem încă 3 GW. Ne dorim ca până în 2027 să avem 10 GW de energie regenerabilă”, a menţionat Virgil Popescu, la Forumul Energiei, la Financial Intelligence, scrie Agerpres.

El a menţionat că a început construcţia pe amplasamentul de la Mintia a centralei pe bază de gaz natural de 1.700 de MW.

„Suntem uşor întârziaţi la Complexul Energetic Oltenia, dar sunt convins că vom recupera pentru centrala pe gaz şi parcul fotovoltaic de 747 de MW. Dar, fără o întărire a sistemului de transport şi o întărire a sistemului de distribuţie, toate eforturile pe care le facem împreună cu piaţa pentru producerea de energie electrică nu sunt în zadar, dar vor fi întârziate pentru că este nevoie de investiţii în sistemul de transport. De fapt, în acest week-end am văzut ce înseamnă să avem foarte multă energie regenerabilă produsă, nu numai în România, dar şi în regiune, iar cablul de curent continuu care va străbate România de la est la vest va trebui să devină prioritatea numărul unu pentru sistemul naţional de transport”, a adăugat ministrul.

În paralel, ministrul Energiei doreşte ca, împreună cu ANRE, să discute cu toţi distribuitorii în aşa fel încât să fie prioritizate investiţiile acestora pentru a putea prelua în sistemul de distribuţie de energie electrică cât mai multă energie regenerabilă.

Vizualizări: 1,849

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: