Politică

Virgil Popescu face experimente pe gorjeni și hunedoreni

Centrale nucleare modulare și centrale pe peleți din biomasă, asta vrea ministrul Energiei, Virgil Popescu, să facă în locul actualelor termocentrale pe cărbune din Gorj și Hunedoara.

Să le luăm pe rând. Reactoarele modulare mici nu există nicăieri în lume, primele vor fi în Gorj și Hunedoara. Planul este ca primul modul nuclear realizat de NuScale să fie construit până în 2027, în România, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării.

Un minireactor nuclear de acest tip are dimensiunea unui camion. Cât de sigur este? Interesează pe cineva? Centralele nucleare sunt eficiente, puțin poluante, dar și când se întâmplă un accident, efectele durează zeci de ani. La Nuclearelectrica sunt sisteme speciale de protecție pentru ca radiațiile radioactive să nu afecteze populația din zonă. Pot fi acestea făcute la un minireactor care este cât un camion?

“Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică”, a spus ministrul Virgil Popescu. De unde știe el că tehnologia este sigură, dacă nu este folosită nicăieri în lume?

Un alt anunț al lui Virgil Popescu este acela că a semnat o scrisoare de intenție cu norvegienii, prin care cărbunele care a stat la baza funcţionării centralei de la Paroşeni să fie înlocuit cu peleţi din biomasă, produşi de Arbaflame, o companie norvegiană. Nu trebuie să fii geniu ca să îți dai seama că nu este rentabil să aduci din Norvegia peleți făcuți din material vegetal, pentru că vorbim de peste 2.700 de kilometri. Afacerea ascunde mai degrabă intenția norvegienilor de a arde într-o țară de mâna a treia deșeuri pe care nu le pot recicla, sub masca acestor peleți. Adică o să ardem gunoaiele lor și o să spunem că fumul este mai puțin toxic decât cel generat de arderea cărbunelui.

Din păcate, nu putem decât să asistăm neputincioși la una dintre cele mai negre etape prin care a trecut România, țară cu o clasă politică tâmpă și în care poți cumpăra orice ministru cu trei milioane de euro și mai primești unul gratis.

Vizualizări: 3,622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: