Politică

Virgil Popescu: Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă

Ministrul Energiei anunță că energia electrică se va baza în această iarnă pe producția de cărbune, care este în creștere.

Stocurile de gaze naturale au ajuns în acest moment la aproape 93%, iar până la 1 noiembrie vor fi acoperite în proporţie de 95 - 97%, a anunţat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii pe tema pregătirii pentru sezonul rece, la care a luat parte şi premierul Nicolae Ciucă. 

„Stocurile de cărbune în termocentrală, şi aici vorbesc în principal de lignit, sunt în parametri normali. Producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai, au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

El a precizat că există o bună colaborare cu CFR Marfă pentru a menţine ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, Turceni şi Işalniţa, care funcţionează „în parametri normali” şi nu sunt estimate probleme pentru perioada următoare.

„Stocurile de cărbune, în mod normal, sunt asigurate pentru 10 zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră, pentru că direct din carieră vin în termocentrală, deci nu există un stoc. Ele există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. (...) Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”, a precizat Popescu.

Vizualizări: 1,274

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: