Ultima oră
Veste proastă pentru polițiștii locali

Prim-ministrul Ilie Bolojan a susținut, vineri, limitarea numărului de polițiști locali, dar și organizarea unor dispecerate comune pentru echipajele Poliției Locale și ale Poliției Naționale.
'Măsura pe care o propunem este limitarea numărului de polițiști locali, în sensul în care norma care este astăzi stabilită, de un polițist la 1.000 de locuitori, să fie majorată. Cât? Va rămâne să stabilim în urma dialogului cu primăriile, în principal, reședință de județ, unde avem cel mai mare număr de polițiști locali din România', a declarat premierul, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Ilie Bolojan a menționat că, în ce privește numărul de polițiști locali, s-au înregistrat situații extreme. Astfel, există orașe care au un polițist la 2.000 de locuitori, dar există și localități cu dimensiuni asemănătoare în care numărul polițiștilor depășește limita legală.
'De exemplu, Buzău este în această situație și nu reușește să îi aducă sub limita legală, din cauza proceselor care trenează de ani de zile. Dar nu s-a constatat ca într-un oraș cu număr mic de polițiști să avem infracționalitate sau problemele de curățenie scăpate de sub control. Sau în orașul cu personalul poliției locale supradimensionat lucrurile să fie total diferite', a exemplificat el.
Șeful Executivului a propus și măsuri pentru a evita suprapunerile de competențe între Poliția Locală și Poliția Națională. În acest sens, a reamintit că ambele structuri au competențe în ce privește: ordinea publică și circulația.
'Prin organizarea de dispecerate comune, nu mai ai cinci polițiști naționali într-un dispecerat și încă cinci polițiști locali într-un alt dispecerat. Prin direcționarea exactă a echipajului care răspunde de o anumită zonă la problema respectivă, se stabilesc clar responsabilități, se evită suprapunerile. Dacă camerele de luat vederi sunt toate duse într-un singur dispecerat, vă puteți da seama că toate polițiile își fac datoria mult mai bine, pentru că o bună parte din zona de intersecții aglomerate, de pietonal, zonele cu potențial infracțional ridicat sunt supravegheate și în felul acesta putem să evităm suprapunerile de forțe, putem să clarificăm responsabilitățile', a spus el.
Vizualizări: 920