Actualitate

Un nou record al prețului la energie. Și nimeni nu se trezește!

1.053 de lei/MW este noul record atins de prețul energiei electrice pe Piața Zilei Următoare. Prețul este dublu față de media anuală pe PZU.

Este din ce în ce mai vizibil faptul că România nu are capacități de producție care să asigure independența energetică a țării și că țara a devenit dependentă de importuri, de aici și prețurile din ce în ce mai mari.

Și totuși, România impune închiderea capacităților pe cărbune, cele mai sigure surse de energie, chiar dacă mai scumpe și mai poluante decât altele.

Teoretic, CE Oltenia are 11 grupuri cu care poate lucra, dar practic abia poate să pornească cinci sau șase, pentru că nu are cărbune. Organizațiile de mediu finanțate din afară au reușit în ultimii ani să blocheze extinderea carierelor miniere din Gorj, singura care nu are probleme cu frontul de lucru fiind Roșiuța. Termocentrala Rovinari a lucrat până acum două zile cu trei grupuri, dar a închis unul pentru că depozitele de cărbune sunt goale și nici oameni care să lucreze nu mai sunt destui.

Sunt câțiva ani de când un mecanism foarte complex lucrează la prăbușirea sistemului energetic românesc. Efectul? Energia cu livrare mâine, 12 august, la ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.053 de lei/MWh. Este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 1.041 de lei, preț atins pentru energia livrată în seara zilei de 10 august.

Efectul pe termen lung va fi însă mult mai dur și ne vom confrunta cu el începând chiar din această iarnă.

Vizualizări: 2,339

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: