Anchetă

Ultimele clipe ale lui Mihai Beuran, văzute de prietenul care aștepta pe mal. “Țipau de fericire”

Doi dintre cei trei tineri care au fost pe Jiu acum câteva săptămâni cu tânărul care a murit înecat la doar 28 de ani au decis să vorbească. Asta după ce Natalia Beuran, femeia rămasă văduvă la câteva zile de la cununia civilă și cu doar două zile înainte de a naște, a cerut să i se spună adevărul despre moartea celui care i-a fost șoț.

Declarațiile au fost făcute la emisiunea Acces Direct de la Antena 1, acolo unde Natalia a apărut câteva zile la rând. Pentru a nu fi suspectați de crimă, prietenii lui Mihai Beuran au decis să rupă tăcerea.

Patru tineri au hotărât pe 6 iunie să facă o plimbare pe Jiu, cu barca pneumatică. Atunci când s-au apropiat de barajul de la Vîrț, doi dintre ei - Șarpe și Valentin - au decis să coboare, iar ceilalți doi - Miță și Mihai Beuran au continuat. Ultimul a murit înecat, la numai 28 de ani.

Valentin a povestit în emisiune cum a văzut el de pe mal ultimele clipe ale lui Beuran. “Eu am mers înainte, Șarpe după mine, iar ei cu barca s-au ghidat exact pe mijlocul apei, deci prin mijlocul barajului. Țipau de fericire că se dau pe acolo. Când am ajuns sus pe baraj, dintr-o dată l-am auzit pe Miță strigând: sunați la poliție, că se îneacă ăsta. Striga disperat. Pe Miță nu-l vedeam deloc, doar pe Beuran l-am văzut în momentul când era în apă, încerca să înoate, în partea opusă de unde se auzea el. Nu știu ce să zic, el a căzut în apă acolo, l-a luat apa, l-a băgat la fund. După aia l-am văzut cu fața în sus și cam atât. Apoi nu l-am mai văzut”, a povestit Valentin.

Acesta nu a stat pe gânduri și a plecat după ajutoare: “La circa 200-300 de metri erau niște câini care lătrau și acolo era un paznic, paznicul barajului, presupun. În telefon cu apelul 112, i-am zis că nu știu unde sunt și le-a explicat el la oamenii de la 112”.

Salvatorii au reușit să îl scoată viu din apă doar pe Miță, un bărbat de 35 de ani, care reușise să se prindă de un profil metalic care ieșea dintr-o dală de beton. “Au venit două ambulanțe la circa 25 de minute, maxim 30, și după 45 de minute a venit descarcerarea, două, cu mai mulți oameni. Au venit și săteni și, la circa 20 de minute... cam o oră și ceva a durat toată treaba, până l-au scos pe Miță de acolo”, a povestit Valentin.

Acesta a spus că și-a dat seama imediat că Mihai Beuran nu mai trăiește, iar Miță a scăpat doar printr-un miracol: “L-au scos pe o funie în sus, era înghețat de frig, după o oră și ceva în apă, era foarte rece. L-au băgat într-o folie, l-au ținut în ambulanță o oră și ceva, a venit Criminalistica la fața locului, s-au uitat prin toate împrejurimile, ne-au întrebat ce s-a întâmplat, am dat o mică declarație cum s-a întâmplat și apoi am mers la Târgu Jiu”.

Valentin a mai povestit că apa era foarte agitată: “Miță era poziționat în partea stângă a bărcii, Beuran în dreapta, iar când a intrat în baraj nu s-a dus drept, s-a dus într-o parte. Din ce am înțeles, Beuran s-a dezechilibrat, a picat, iar Miță a rămas în barcă. Apa era foarte agitată, probabil plouase. Nu cred că ar avea nimeni șanse acolo”.

Și cel care a fost în barcă și a scăpat a povestit despre experiența traumatizantă prin care a trecut. “Eu aveam o vâslă în mână, el avea altă vâslă. Când am intrat cu barca pe mijlocul ecluzei, le-am ținut în mână, ne-am întins pe burtă, pe laterală, nu pe mijloc, țineam vâstele în mână, că poate-poate ne mai folosim de vâsle. Când am intrat în ecluză, erau foarte puternici curenții. (...) Barca s-a întors într-o parte, am auzit când a căzut, nu l-am văzut, am căzut în mijlocul bărcii”.

Cei doi prieteni au povestit că Jiul era mic până acolo, de multe ori barca atingea pietrele de pe fundul apei. Voiau adrenalină, dar nu și-au dat seama că va fi atât de periculos. Aceștia au spus că și-au dat acordul pentru a fi testați cu detectorul de minciuni, dar că poliția nu i-a solicitat.

Vizualizări: 120,355

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: