Ultima oră

Țuica de prune a dus România pe primul loc

Țuica de prune, o băutură atât de populară în România, este o necunoscută în multe părți ale lumii. Asta deși prunele sunt pe locul doi ca popularite în lume, după mere.

Cert este că România este de departe cel mai mare producător de țuică din Uniunea Europeană. Spre disperarea guvernelor, care nu au reușit până acum să pună acciză pe țuică, deși încercări au fost mai multe.

În livezile din România se aflau 34 de milioane de pruni și 24 de milioane de meri în anul 2021. Au fost produse 807.170 de tone de prune, aproape dublu față de Serbia, care ocupă locul secund, arată datele Eurostat.

Top 5 țări producătoare de prune din UE: România - 807.170 tone, Serbia - 412.780 tone, Turcia - 333.000 tone, Spania - 153.590 tone, Italia - 137.777 de tone, Bosnia și Herțegovina - 131.570 tone.

Deși datele par îmbucurătoare, numărul de pruni a scăzut semnificativ de-a lungul anilor. Statul nu încurajează deloc producția în gospodării, pentru că, în felul acesta, românul dă mai puțini bani la magazin și statul nu încasează TVA și alte taxe.

Potrivit medicilor, prunele sunt bogate în vitaminele C și K, fibre, cupru, potasiu, antioxidanți astfel încât combat inflamația, constipația și reduc riscul de dezvoltare a bolilor cronice. 

 

Vizualizări: 1,376

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: