Actualitate

Termocentrala putea scoate banii de salarii într-o jumătate de zi

Cărbunele acoperă sâmbătă mai mult de un sfert din producția internă de energie. Și prețul pe bursă este foarte bun și poate să acopere costurile termocentralelor care mai funcționează.

Termocentrala Mintia din Hunedoara este închisă de câteva luni, dar liderul sindical Cristian Istoc a făcut un calcul interesat, pornind de la faptul că vineri a fost cel mai mare preț la energie pe Piața Zilei Următoare. 

“La un preț de 800 lei/MW, termocentrala Mintia cu doar doua grupuri ar fi obținut într-o singură zi de funcționare 7.680.000 lei. Cheltuiala cu munca vie pentru 700 salariați era de 3.600.000 lei/lună. Deci o zi de funcționare ar fi asigurat plata salariatilor pe două luni.

Dar ministrul Energiei a ales importul. Aceiași bani iasă din țară și se plătesc energeticienii din alte țări”, a transmis Istoc pe pagina de socializare.

Cel mai mare preț orar din istorie, de 885 lei/MWh, a fost licitat pentru energia cu livrare vineri, 30 iulie, în intervalul orar 20-21.  Precedentul record era de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, pentru energia tranzacționată pe 11 iulie și livrată în același interval orar în data de 12 iulie.

Vizualizări: 4,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: