Actualitate

Tensiune uriașă în CEO, legată de pensionarea salariaților

Este o tensiune uriașă în rândul salariaților Complexului Energetic Oltenia, după ce inclusiv cei care au protestat pentru modificarea legii pensionării spun acum că se simt păcăliți. Este vorba de legea intrată în vigoare pe 18 august, în baza căreia minerii și energeticienii se așteaptă să poate fi pensionați la 52 de ani.

Încă de la început au fost voci care au spus că legea, așa cum este redactată, nu este aplicabilă și vă reamintim punctul de vedere al lui Solomon de la PSD, deputat care a avertizat în ziua adoptării că oamenii sunt păcăliți. “Ceea ce reclam eu aici este incapacitatea colegilor de la USR de a pricepe că legea este incompletă, că mai are nevoie de un articol și anume cel privind asimilarea perioadei de dinainte de 2001 și de după cu grupa specială. Forma în care a ieșit de la comisie textul de lege care se regăsește în raport este un text care se va aplica peste 25 de ani. În aceste condiții, nu faceți decât să îi păcăliți pe oameni”, a spus atunci Adrian Solomon, deputat, fost președinte al Comisiei de Muncă.

Pe surse a tot circulat informația că interpretarea Casei de Pensii este aceeași și anume că nu se asimilează condițiilor speciale ultimii 25 de ani lucrați în cariere și termocentrale, ci cei 25 care urmează după aprobarea legii. Casa Națională de Pensii a venit și cu un punct de vedere oficial, dar care a fost interpretat diferit de cei care l-au citit.

Câteva săptămâni, cei care au încercat să atragă atenția asupra faptului că legea nu are efectele promise de useriști au fost aproape linșați pe paginile de socializare, iar asta i-a făcut pe mulți să tacă.

Doar că sute de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au mers să își depună dosarele de pensionare și cel puțin celor care au depus la Dolj și Mehedinți li s-a spus să se aștepte la o decizie de respingere.

De câteva zile, și cel care a inițiat protestul salariaților în februarie, protest care a ținut șase luni, spune că are semnale că legea nu este aplicabilă. Este vorba de Nicu Bunoaica, lider al minerilor de la Lupoaia, care spune că “oamenii foarte agitați, supărați și nervoși”. “Au spus că sunt în stare să facă orice pentru această lege. Este o lege care îi duce acolo unde le este locul, la pensie”, a mai spus liderul sindical, care acuză funcționarii Casei de Pensii, nu pe cei care au făcut legea neclară.

Măcar acum, când a trecut demult al 12-lea ceas, Instituția Prefectului Gorj ar putea organiza o dezbatere cu specialiști, cu lideri sindicali, cu parlamentari și cu cine mai vor ei, pentru a nu se ajunge la situația în care oamenii să primească respingerea dosarului de la poștaș.

Motivul pentru care a fost dată această lege este ca oamenii să se pensioneze acum, pentru că oricum se restrânge activitatea. Peste 25 de ani nu mai are nimeni nevoie de lege, că mineritul va fi istorie. Dacă legea nu este bună, poate trebuie îndreptată. Dacă e bună, în sensul în care dosarele deja depuse pot fi aprobate, să spună un specialist cu subiect și predicat, pentru că deocamdată Casa de Pensii de ascunde în spatele unor răspunsuri foarte tehnice, din care lipsește concluzia. Și ar fi culmea ca unele case de pensii să aprobe dosarele și altele să le respingă. Iar dacă se urmărește trimiterea a mii de mineri și energeticieni prin instanțele de judecată, înseamnă că au înnebunit cu toții.

Vizualizări: 7,624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: