Actualitate

Taxă pe cifra de afaceri a CEO

Peste 1.000 de companii ar putea fi taxate, printre care și companiile de stat, aflate pe pierdere de ani buni, cum sunt TAROM, CFR Călători și CFR Marfă, arată o analiză  realizată de Patronatului Concordia, preluată de presa centrală.

Impozitarea cu 1% a peste 1.000 de companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane de euro ar aduce un plus de 1,24 de miliarde de euro la bugetul statului, potrivit unei analizei. Patronatul sesizează: Această taxă ne va afecta pe toți și va stimula inflația”.


Astfel, 1,24 de miliarde de euro sau 6,18 miliarde de lei este suma pe care statul ar obține-o prin introducerea taxei de 1% pe cifra de afaceri și 632 de milioane de euro dacă se aplică ultimul scenariu, cel în care taxarea se face în funcție de pragurile de rentabilitate, potrivit analizei citate.

O nouă variantă a draftului de OUG arată că impozitul va fi plătit de toate companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în situația în care impozitul pe profit de 16% este mai mic decât impozitul pe cifra de afaceri. Și au fost introduse praguri de diferențiere: 0,5% dacă rentabilitatea companiei a fost de sub 3% și de 1% dacă rata de rentabilitate a fost de peste 3%. În acest scenariu, în care sunt taxate și 28 de instituții de credit, statul încasează 632 de milioane de euro, arată analiza Concordia.


Un număr de 117 companii din sectorul energiei și al combustibililor vor fi afectate de această măsură, printre care și Complexul Energetic Oltenia. Cu privire la societățile pe pierdere, analiza citată arată:  „În 2022 au fost în această situație 96 de companii, cu pierderi totale de peste 7,46 de miliarde de lei. În 2021, acum doi ani, cea mai mare pierdere a fost înregistrată de compania de stat Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., respectiv 1,5 miliarde de lei. Din cele 7 miliarde de pierderi din 2021, 3,3 miliarde sunt înregistrate de companii fie de stat, fie cu capital majoritar de stat”.


CE Oltenia are o cifră de afaceri de peste 5, 3 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date. 

Vizualizări: 765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: