pamFLEȚI

Țară fără busolă, are doar șefi

Ai privilegiul (doar) să accepți, în caz că vrei să fii organ. Al statului, evident. Bască - frumos, autoritate - regulamentar, panica în oameni - fără doar și poate, protectie și ajutor - când? 

Așa avea să înceapă semnificația unei scene care ne așteaptă acum, la finele lui martie, o punere în abis. Vorbim despre admiterile de la școlile de poliție. Puțintică limbă română, puțintică limbă engleză - sub formă de grilă, că doar de jonglare avem nevoie și în functie, nu de știință de carte, nu de fundamente ale moralității sau, mai precis, de dragoste fața de țară - toate astea doar de ordin fonic. După cum bine putem repera și din realitate. 

Câți dintre noi ne mai simțim în siguranță azi? Pentru câți dintre noi polițistul mai semnifică protecție? Câți dintre ei mai coboară în stradă lângă om, și nu împotriva lui? Câți dintre ei mai au habar despre distincția dintre om certat cu legea și om care greșește? 

Definiția polițist = protecție devine evocator al unei lumi îndepărtate și totuși familiare - căci de asta au nevoie oamenii. Și ca să sar din intrigă, direct în punctul culminant, fără desfășurarea acțiunii, propun analiza la rece a unui cetățean, nu a unui analist din domeniu: cazul Onești. Răpiri ca-n filme se rezolvă de polițiști ca-n filme, nu de bieți copii - care, din lipsă de perspective, se duc la poliție, că-i călduț, e bănuți și nu e muncă. Și ce devine și mai intrigant e modalitatea lor de a-și cere drepturile, greva, refuzul de a-și face treaba. Drepturi știm c-aveți, dar obligațiile? Pe când? Subiectul e larg, se poate scrie, interpreta și reinterpreta în toate cuvintele existente, dar concluzia e una: până când românia nu va fi reformată (atentie!! nu reorganizată), vom pune în balanță cu haosul morți, spitale arse, șefi numiți doar politic, lipsa de educație, de valori solide, de funcții ocupate abuziv, de mită și, în final, de frustrare - în rândul populației de rând. 

Incompentența ucide! Se demonstrează asta în toate categoriile profesionale importante! Grila de valori a fost ajustată grilei de admitere. Și ma refer aici la tot ce presupune admitere pe bază de grile. 

Lipsa majusculelor, acolo unde e cazul, nu e întâmplătoare!

 

Vizualizări: 5,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: