Eveniment

Sute de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști

Polițiștii gorjeni au confiscat peste 600 de kilograme de articole pirotehnice în baza planului de acţiune ,,Foc de artificii”, derulat în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023. 

Cu ocazia controalelor efectuate, polițiștii au constatat 19 infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive, fiind aplicate și patru sancțiuni contravenționale.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat, în vederea confiscării, 640 kg articole pirotehnice.

De asemenea, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj au pus în executare două mandate de efectuare a percheziţiei domiciliare.

Înainte de Anul Nou, în zilele de 30 și 31 decembrie, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj au depistat în flagrant delict patru persoane fizice în timp ce ofereau spre comercializare 169 kg articole pirotehnice, fără a deține autorizație pentru efectuarea de operațiuni cu astfel de produse. Produsele au fost confiscate și s-au întocmit dosare penale.

Anul trecut, pe tot parcursul derulării planului ,,Foc de Artificii", au fost indisponibilizate 590 kg articole pirotehnice, fiind întocmite 27 dosare penale pentru efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept. 

Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

„Avertizăm cetățenii cu privire la conștientizarea riscurilor la care se expun atunci când folosesc articole pirotehnice. Chiar și cele de mici dimensiuni, care la prima vedere nu par a fi periculoase, vă pot cauza răniri grave sau invalidități”, potrivit IPJ Gorj.

Vizualizări: 644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: