Politică

Surse: Pensiile speciale rămân în vigoare

Curtea Constituţională urmează să se pronunțe miercuri pe legea reformei pensiilor speciale, esențială pentru obținerea banilor din PNRR.

Potrivit unor surse din interiorul CCR, judecătorii ar putea declara legea parțial neconstituțională. Este vorba despre prevederi precum creșterea vârstei de pensionare, cuantumul pensiei de serviciu, actualizarea acesteia, baza de calcul, precum și impozitarea. 

Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci PNRR-ul României este în aer. Fără reforma pensiilor speciale, Guvernul nu poate depune la Comisia Europeană cererea pentru obținerea celei de-a treia tranșe de bani din PNRR (3 miliarde de euro).

La finalul lunii iunie, Parlamentul a adoptat o serie de modificări privind pensiile magistraților, potrivit cărora procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

 

Vizualizări: 967

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: