antiVirale

Surpriză la RAR. Ford din 1914, adus pentru verificare

O mașină Ford fabricată în anul 1914 a fost adusă de proprietar la sediul RAR pentru verificare . Imagini cu autovehiculul au fost publicate pe pagina de Facebook a Registrului Auto Român.

„Când colegii de la RAR Iași ne-au spus că au fost martorii unei întoarceri în timp, n-am știut cum să reacționăm. Totuși, aveau dreptate, iar ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au”, spun reprezentații RAR. 

Daca vă întrebați cum ar fi să conduceți această mașină, trebuie sa știți că este necesar un instructaj temeinic înainte: pedala din stânga este schimbător de viteze, cea din mijloc este pentru mersul înapoi, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este o manetă în dreapta volanului.

Farurile funcționează cu acetilenă (există un generator de acetilenă), iar felinarele (pozițiile față-spate) sunt alimentate cu gaz lampant.

Se estimează că în toată lumea ar mai putea fi aproximativ 200-250 de astfel de autovehicule produse în anul 1914.

„Performanțe și dotări? Motor de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, răcire cu apă, viteză de până la 64 km/h, roți cu spițe din lemn, scânteie provenită de la magnetou și... o contribuție imensă la dezvoltarea Zeului Automobil. P.S. Nu știm dacă are kilometri reali, pentru că nu era dotată cu odometru”, a mai precizat RAR.

Ford Model T (cunoscut și ca Tin Lizzie sau Flivver) a fost un automobil produs de Henry Ford la Ford Motor Company între 1908 și 1927. Modelul T a fost acela care a revoluționat istoria automobilului, anul 1908 fiind anul în care automobilul a devenit accesibil publicului larg.

 

 

 

Vizualizări: 877

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: