Politică

Strategia de dezvoltare a orașului Rovinari, în consultare publică. Ce prevede! 

Strategia integrată de dezvoltare urbană a orașului Rovinari pentru perioada 2021-2027 a fost lansată în consultare publică. Persoanele interesate sau agenții economici au la dispoziție circa o lună pentru a înainta propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare în privința conținutului documentului.

În aceasta se arată că,  la 1 ianuarie 2020, populația orașului Rovinari era egală cu 13.109 de persoane, dintre care 49,88% de sex masculin, iar restul de 50,12%, respectiv 6.570 de persoane, sunt de sex feminin.

Mare parte din șoselele orașului au fost modernizate, se arată în strategie. ”La nivelul anului 2019, orașul Rovinari dispunea de o rețea de străzi a căror lungime era de 29 km, dintre care 26 km modernizați, gradul de modernizare fiind de 89,66%”.

Societatea Moveos este cel mai mare angajator din Rovinari, fiind în topul clasamentului cu cele mai mari firme locale după cifra de afaceri. ”În anul 2019 cea mai mare cifră de afaceri a fost obținută de compania MOVEOS SRL care desfășoară Activități profesionale, științifice și tehnice, mai precis Activități de testări și analize tehnice. Această firmă obține o cifră totală de 55.126.261 lei și un profit de 4.280.888 lei care reprezintă aproximativ 8% din cifra de afaceri din U.A.T.. Acest agent economic deține cel mai mare număr de angajați din oraș (866 de persoane)”, prevede documentul.

Pe locul secund în clasament se află Enova Automation &Services SRL, care desfășoară activități din sectorului industriei prelucrătoare, ocupându-se cu fabricarea aparatelor de distribuție și control a electricității. În anul 2019, societatea a obținut o cifră de afaceri de 28.737.069 lei și un profit de 7%. Firma are 91 de angajați.

În strategie se face referire și la Termocentrala Rovinari. ”CE Oltenia este afectată de închiderea carierelor, fiind nevoită să apeleze la ajutorul statului pentru a-și păstra activ procesul de producție. De asemenea, centrala trebuie să urmeze anumite prevederi de restructurare pentru a continua planul de decarbonare național. Se așteaptă ca industria energiei electrice să își îmbunătățească activitatea în următoarele trimestre, chiar dacă urmează a fi închise secții din cadrul companiei”, scrie în document.

În strategia orașului se mai arată și că turismul de orice tip ”lipsește în totalitate” și că un singur agent economic oferă servicii de cazare la nivel local. Principalul motiv este lipsa obiectivelor turistice și a activităților culturale. ”Turismul poate fi dezvoltat însă pe alte planuri, în forme precum turismul de tranzit sau turismul de afaceri, odată cu dezvoltarea infrastructurii și a economiei locale”, se precizează în strategie.

Printre punctele slabe menționate se numără scăderea suprafeței de spațiu verde per locuitor, lipsa unei stații de epurare la nivelul orașului,  vechimea mare, de peste 30 de ani, a rețelei de evacuare a apelor uzate, dar și lipsa transportului în comun local.

 

Vizualizări: 1,734

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: