Actualitate

Stau la oraș, dar nu au utilități. CEO ignoră strămutații!

Un cartier întreg e în beznă și fără apă, canalizare sau gaze, dar responsabilul doarme. Trec prin această situație familiile care au primit teren de la Complexul Energetic Oltenia să renunțe la caselele lor aflate în calea excavatoarelor și să-și facă alte locuințe în Târgu Jiu, să o ia de la capăt.

12 ani mai târziu, oamenii sunt tot păcăliți. Deși utilități li s-au promis, acum nu au nici apă, nici canalizare, nici gaze și nici curent pe străzi. Explicația e pe cât de simplă, pe atât de neînțeles. Complexul Oltenia încă este proprietar al străzilor din cartierul din Drăgoieni așa că municipalitatea, nici dacă ar vrea să le aducă oamenilor utilități ca să simtă că sunt în 2024, nu ar putea.

Primăria a făcut demersuri să preia străzile de la Complexul Energetic Oltenia ca să facă investiții și în zonă, dar s-a lovit de refuzul acționariatului companiei. Fondul Proprietatea, acționar minoritar în cadrul CEO, a refuzat categoric să "descompleteze patrimoniul", arătând o nepăsare față de oameni. Discutăm de aceeași oameni care au fost lăsați fără terenuri și case pentru a putea  CEO să-și extindă carierele, dar care acum locuiesc în condiții de Ev Mediu.

Localnicii au mărturisit pentru Sabotorii în ce condiții trăiesc.  „Sunt primul locatar. Aveam cămine pentru alimentare cu apă, pentru canalizare. Nu mi-am închipuit că o să stau 11 ani fără apă și canalizare. Fântânile au secat. Oamenii cară apă cu bidoanele în casă. Ca în epoca de piatră. Noi stăm fără apă, rețelele există în pământ. Au zece ani de când sunt goale”, a spus o femeie care locuiește în zonă. „Utilitățile nu sunt trecute în contract. Și nici strada nu e a noastră, ci a Complexului Energetic Oltenia”, a spus un alt localnic.

 

Toți aduc apă de la aproape doi kilometri distanță pentru că le-au secat fântânile. Așa au apă să se spele. Atenție, conducte există sub pământ, dar sunt goale de când au fost introduse. Ar putea fi preluate de primărie, apoi de Aparegio și oamenii să fie branșați la utilități, dar CEO refuză să predea străzile, sau să găsească orice altă soluție legală. „Avem găleți, butoaie, apă în roabă. Uitați-vă în ce condiții trăim. Fântâna e goală, seacă. N-are gram de apă. Are nouă metri și nu are nimic în ea. Cărăm apă de la Amaradia, de la un kilometru jumătate, ca să ne putem spăla. Am fost și la Primărie, și la Complexul Oltenia. Eu am cumpărat de la o persoană fizică și m-am ales cu așa ceva. Noi avem utilitățile doar pe hârtie. În realitate, n-avem nimic”, a spus un alt localnic.

 

Primăria Târgu Jiu are mâinile legate. Dacă ar interveni, ar fi caz penal, fiindcă drumurile cu pricina sunt private, nu sunt domeniul public.  Fondul Proprietatea, care are un mizilic din acțiunile CEO și care se opune soluțiilor imediate, trebuie să înțeleagă contextul din care rezultă cauza!!! Sperăm să se găsească cineva din companie, cineva din Ministerul Energiei, cineva din clasa politică, cineva care să ia atitudine și să-i pese de oamenii care stau în beznă pentru că nu există iluminat stradal, oameni care nu au apă la robinet și nici canalizare, dar au infrastructură, conducte care nu pot fi folosite.

În urmă cu patru ani, consilierii locali din Târgu Jiu au votat o hotărâre de Consiliu Local prin care au decis să preia cu titlu gratuit străzile din zonă de la Complex, dar nici până în ziua de azi cei din companie n-au ridicat un deget, n-au făcut niciun demers. Doar de atât ar fi nevoie. Complexul să cedeze primăriei aceste străzi și rețele. Până atunci, oamenii care locuiesc acolo și care au sperat la un viitor mai bun când și-au părăsit casele distruse de excavatoare, au ajuns să regrete ziua în care au acceptat oferta Companiei.

Vedeți mai jos mărturiile oamenilor: 

 

Vizualizări: 1,392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: