Actualitate

Seceta ar putea impune închiderea centralei de la Cernavodă

Debitul Dunării se apropie de nivelul minim record și de limita care ar duce la închiderea Centralei Nucleare de la Cernavodă, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu aproape 10 ani. Prima treaptă de avertizare, care impune o monitorizare a evoluției nivelurilor pe Dunăre, a fost atinsă, iar dacă debitul continuă să scadă, centrala va fi oprită.

Debitul Dunării la intrarea în țară a ajuns marți la 1.860 mc/s, jumătate față de media multianuală a lunii august, de 4.300 mc/s, a anunțat Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR).

Situația este alarmantă la stația hidrometrică de la Cernavodă, unde a fost atinsă prima treaptă de avertizare și mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare.

 
Dacă debitul Dunării continua să scadă și se atinge treapta a doua de avertizare, Centrala de la Cernavodă – care produce aproximativ 20% din cantitatea de energie – ar putea fi oprită.

Centrala de la Cernavodă a fost oprită ultima data din cauza scăderii debitului Dunării în 23 august 2003, pentru aproximativ o lună. Atunci, Dunărea avea la intrarea în țară un debit sub 1800 mc/s.

 

 

Vizualizări: 1,993

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: