Diaspora

Scumpirea energiei a închis fabrici de cărămidă din întreaga UE

Europa se confruntă cu o penurie de materiale de construcție, deoarece companiile au oprit producția din cauza creșterii costurilor energiei și a politicilor „haotice” ale UE, a avertizat șeful celui mai mare producător de cărămidă din lume, potrivit Financial Times.

Heimo Scheuch, directorul executiv al Wienerberger, cu sediul în Austria, care produce țigle și țevi, precum și cărămizi, a declarat că mulți dintre rivalii mai mici ai companiei au fost forțați să închidă fabricile.

 
„Au închis literalmente operațiunile în lunile de iarnă, ceea ce duce la o ofertă insuficientă”, a spus el pentru Financial Times.

„Trebuie să fim atenți, altfel avem cerere în creștere prea mare, pe care nu o putem satisface de la o zi la alta. Este un teren nou pentru noi”, precizează el

Avertismentul său vine după ce invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat o volatilitate suplimentară pe piețele gazelor naturale, împingând prețurile angro europene cu livrare a doua zi în creștere cu 38% vineri, până la 205 euro per megawat oră, o creștere de nouă ori față de acum un an.

Scheuch a spus că operațiunile Wienerberger în Rusia, care includ două fabrici de cărămidă, nu au fost afectate de invazia Ucrainei până acum.

Dar el a avertizat că un război lung ar putea afecta în cele din urmă deciziile de afaceri și de investiții în construcții în Europa și America de Nord.

Antreprenorii britanici raportează deja lipsuri de materiale, inclusiv cărămizi, țigle și produse din plastic, care s-ar putea înrăutăți dacă războiul din Ucraina provoacă creșteri suplimentare ale prețurilor la energie, care ar putea duce apoi la întârzieri în construirea de case și fabrici industriale.

Pe lângă luptele din Ucraina și prețurile record ale gazului, antreprenorii din construcții din Europa se luptă cu inflația în creștere și deficitul de forță de muncă calificată.

Acest lucru a dus la falimente în țări precum Marea Britanie, unde sute de întreprinderi de construcții pleacă în fiecare lună din cauza creșterii prețurilor materialelor și a scăderii numărului de muncitori calificați.

Scheuch a spus că politicile „haotice” ale UE în materie de energie, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon, și politicile privind forța de muncă nu au coeziune, ceea ce a dus la penurie. „Problema în Europa este că avem o abordare haotică și asta ne va dăuna”, spune el.

El a citat eșecul Germaniei de a propune alternative după ce a renunțat la energia nucleară ca sursă de energie, din cauza dezastrului nuclear de la Fukushima din Japonia.

În timp ce Wienerberger și-a cumpărat în avans aproximativ 90% din gazul său pentru 2022, companiile din țări precum Spania, Italia și Polonia au fost forțate să reducă producția din cauza creșterii costurilor la energie.

Grespania din Spania și-a redus producția anuală de plăci ceramice cu 15% din noiembrie anul trecut. Intenționează să reducă producția cu același procent în al doilea trimestru, în cazul în care prețurile la gaze rămân ridicate.

Directorul executiv Luis Hernandez a spus că obiectivul UE de a reduce emisiile cu 55% până în 2030 va avea ca rezultat „distrugerea industriilor ceramice din Spania, Italia și Polonia”, deoarece prețurile mari ale gazului și carbonului au consumat banii necesari pentru decarbonizarea cuptoarelor.

Emilio Mussini, vicepreședintele asociației comerciale Confindustria Ceramica, a avertizat că volumul producției de ceramică italiană ar putea scădea cu 30% în acest an, dacă prețurile gazelor rămân la nivelurile actuale.

El a adăugat că pierderea producției ar putea fi permanentă dacă importurile turcești, arabe și indiene ar compensa deficitele.
 

Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: