antiVirale

Sânzienele, sărbătorite ca odinioară 

Școala Populară de Arte "Constantin Brâncuși" Târgu Jiu, în parteneriat cu Biblioteca Județeană, Muzeul Județean Gorj "Alexandru Ștefulescu" și Asociația La blouse roumaine, organizează o serie de manifestări prin care vor fi sărbătorite Sânzienele, Sfântul Ioan de Vară și Ziua Universală a Iei. 

Manifestările vor avea loc în 23 și 24 iunie. Astfel, în prima zi a evenimentului ”Ziua universală a iei”, între orele 8.00- 12.00, va avea loc obiceiul culesului de sânziene. Activitatea se va desfășura în satul Stroiești, comuna Arcani.

Între orele 17.00- 20.00, va fi organizată o șezătoare a sânzienelor, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. ”Șezătoarea este interactivă, invitații împreună cu meșterii populari își vor împleti cununițe de flori și vor asculta legendele sânzienelor povestite pe prispa casei bătrânești”, au transmis reprezentanții Școlii Populare de Arte. 

Vineri, 24 iunie, la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara, va avea loc Sărbătoarea satului gorjenesc. Derularea evenimentului se axează pe două momente esențiale, respectiv prăznuirea nașterii Sf Ioan Botezătorul și sărbătoarea sânzienelor. În acest sens, vor fi organizate expozitii de meșteșuguri tradiționale, dar și concursul ”IA Gorjenească- cămăși tradiționale și port popular”, care se adresează purtătoarelor de ii și costum popular din Gorj și Diaspora, care are patru secțiuni. 

”Intrarea este liberă, dar adresăm rugămintea tuturor participanților să includă în ținuta vestimentară ia românească!”, au transmis organizatorii. 

 

Vizualizări: 642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: