Social

Românii nu mai au voie să vândă păsări vii din propriile gospodării

Un singur focar de gripă aviară la păsările dintr-o exploatație avicolă comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, a determinat Centrul Național pentru Combaterea Bolilor să interzică vânzarea de păsări vii, pe întreg teritoriul Româmiei, pentru o perioadă de 30 de zile.

“În acest context, DSVSA Gorj solicită cetățenilor să nu achiziționeze păsări vii din alte surse decât fermele comerciale, care eliberează certificate ce atestă starea de sănătate a păsărilor și să respecte condițiile minime de biosecuritate în gospodăriile proprii”, a transmis sâmbătă Direcția Sanitar Veterinară Gorj.

Specialiștii recomandă prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă, și păsările domestice, în special rațe și gâște. Astfel, este interzis accesul tuturor păsărilor la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială.

De asemenea, crescătorilor de păsări li se recomandă separarea, în cadrul gospodăriei, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice. „Se va evita, prin toate mijloacele, creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu închise în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice. Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din sursele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice“, au mai precizat specialiștii.

Nu lăsați persoane străine să intre în ograda cu păsări. „Se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană. Se va avea în vedere prevenirea contacului cu alte specii de animale, în special rozătoare și animale de companie. Se va acorda o atenție sporită riscurilor de introducere și diseminare a bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la păsările sălbatice la cele domestice, prin prelucrarea păsărilor vânate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele folosite la vânătoare“, sunt alte indicații ale inspectorilor sanitar-veterinari.

Orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate în rândul păsărilor trebuie anunțat imediat medicului veterinar.

Vizualizări: 3,916

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: