Actualitate

Romanescu: Societatea Aparegio trebuie desființată. Își bat joc de un întreg județ 

 O conductă veche de 65 de ani a cedat noaptea trecută și aproape 20 de mii de târgujieni au rămas fără apă. Situația nu se va remedia prea curând, spre disperarea celor care locuiesc în nordul orașului. În fața acestei situații revoltătoare, Aparegio, principala responsabilă, se scuză: e prea veche conducta și de-asta cedează. Un răspuns pueril, specific unei societăți devenită un fel de "Stat în Stat" , care a dus la limita răbdării un județ întreg.

 

Încă de azi-noapte, nordul orașului a rămas fără apă potabilă. Conducta de pe Ecaterina Teodoroiu a cedat din nou. În același loc unde s-a mai spart și acum cinci ani. A fost cârpită atunci, va fi cârpită și acum, dar nu se știe exact cât va dura intervenția. "Trebuie golită toată conducta. Sunt 20 de mii de oameni afectați. Toată partea de nord nu are apă. Noi le putem duce apă cu cisterna dacă ne sună. Conducta e foarte veche, dar va fi înlocuită prin POIM. Chiar acum suntem în faza de licitație", a spus Romeo Tobă, reprezentant al Aparegio. 

 

Șuvoaiele de apă de pe șosea au ajuns din zona Rompetrol până în apropierea Casei de Cultură. Trebuie golită conducta de apă și apoi să se intervină. Azi, lângă groapă, doi angajați de la Aparegio munceau, alți zece se mirau de pe margine, asta în contextul în care au cateva sute prin birouri!  În tot acest timp, oamenii care au rămas fără apă sunt disperați. 

 

"Uitați câtă apă curge pe drum. Cine o plătește? Tot noi, proștii!", a spus un târgujian. "Nu am apă de azi-dimineață. Din ce armată are Aparegio, aici sunt câțiva oameni care ce fac? Dau drumul la apă pe stradă! Nu văd să facă nimic. Nu e prima dată când se sparge și nu fac nimic. Să înlocuiască conductele că de-aia plătim atâta la apă. Factura se mărește, conducta se învechește și Aparegio nu face nimic. Am dat 300 de lei la apă luna trecută. Facturile tot cresc și ei nu investesc în nimic", e oful altui târgujian. 

 

Lipsește o piesă care, spune Aparegio, a fost comandată acum o lună și jumătate și care n-a mai ajuns. Știau că se sparge conducta sau cum? Realitatea e că muncitorii bâjbâiau să măsoare conducta să facă piesa fix azi. În același loc, magistrala a mai cedat acum cinci ani. Au cârpit acolo meseriașii de la Aparegio și azi-noapte s-a spart din nou. 

 

Pe bună dreptate, oamenii se întreabă de ce nu se și investește în sistemul de alimentare cu apă din oraș din moment ce facturile aproape s-au triplat în ultimii ani. De ce încă depindem de conductele mâncate de rugină de pe vremea comunismului când Aparegio e un sac fără fund când vine vorba de banii încasați ba de la oameni, ba de la autorități ori de la Uniunea Europeană?

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, primarul de la Baia de Fier, dar și alți reprezentanți ai comunelor din Gorj, au început să caute soluții de reziliere a contractelor, în care se pare că sunt captive toate primăriile din județ. Au dat societatea în judecată pentru serviciile prestate.

" Am solicitat demisia întregii conduceri și a factorilor responsabili din cadrul societății Aparegio. Am ajuns un întreg oraș să suportăm pierderi peste pierderi, fiindcă o societate iresponsabilă nu binevoiește să respecte standardele. Prețul la apă și canalizare pentru noi târgujienii este cu mult peste raportul calitate/preț. Așa cum au procedat și alții primari, pregătim o acțiune pe instanță, fiindcă nu se acceptă ca un oraș întreg să aibă de suferit", a declarat Marcel Laurențiu Romanescu 

Cu toate că societatea Aparegio a accesat fonduri europene de sute de milioane de euro acest aspect nu a adus o remediere consistentà a rețelelor de apă și canalizare  din Târgu Jiu.

" Aparegio a accesat fonduri europene însumând sume destul de consistente. Cu toate acestea, nu se văd rezultatele. Mai mult decât atât, prețul apei la Gorj este mai mare decât prețul de la Dolj! Legat de "pierderile" ce  sunt imputare în facturi, acestea nu sunt generate de noi, de târgujieni. Să fie clar! Pierderile de apă sunt rezultatul proastei mentenanțe pentru care Aparegio este responsabilă. Să plătească ei, nu cetățenii", mai declară primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Vizualizări: 7,582

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: