Ultima oră

Revoltă în Rusia, Prigojin riscă până la 20 de ani de închisoare

Un dosar penal privind apelurile la rebeliune venite de la fondatorul PMC Wagner, Yevgeny Prigojin, a fost deschis pe fondul gravității situației și a amenințării de escaladare a confruntării în Rusia, a declarat Centrul de Relații Publice al Serviciului Federal de Securitate.

„Pe fondul gravității situației și a amenințării de escaladare a confruntării în Federația Rusă, FSB a deschis un dosar penal pentru apelul la o rebeliune armată din partea lui Evgheni Prigojin”, se arată într-un comunicat de presă.

Comitetul Național Antiterorist a anunțat că declarațiile lui Prigojin au devenit motive pentru deschiderea dosarului penal pentru acuzațiile de apel la o revoltă armată. Comitetul a cerut oprirea imediată a acțiunilor ilegale.

Ulterior, Parchetul General a spus că dosarul penal a fost deschis în mod legitim și justificat. Oficiul a promis că va oferi o evaluare juridică a acțiunilor lui Prigozhin. Fondatorul Wagner PMC poate risca între 12 și 20 de ani de închisoare.

Declarațiile lui Prigojin constituie efectiv apeluri la începutul unui conflict civil armat, a declarat biroul de presă al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

„Declarațiile și acțiunile lui Prigojin constituie efectiv apeluri la un conflict civil armat pe teritoriul Rusiei și o înjunghiere în spate a militarilor ruși care luptă cu forțele ucrainene pro-naziste”, a spus biroul de presă.

Ministerul Apărării a dezmințit afirmațiile privind atacurile aeriene asupra unităților PMC Wagner. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situația în privința lui Prigojin, adăugând că sunt luate toate măsurile necesare.

Vladimir Putin a făcut declarații în urmă cu puțin timp. “Ca președinte al Rusiei și comandant suprem, ca cetățean rus, fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac și pentru a mă asigura că cetățenii sunt în siguranță și rămân liberi”, a spus Putin. “Vom bloca această mișcare. Luptăm pentru integritatea teritorială”, a mai spus Putin, precizând că “ este trădare, e un cuțit în spate pentru trupele care luptă pe front”.

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberelor luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând 'un număr foarte mare de victime'.

Drept replică, Ministerul rus al Apărării a declarat vineri mai devreme că rapoartele care circulă pe rețelele de socializare care susțin că Forțele Armate Ruse au lansat o lovitură în „taberele PMC Wagner” sunt false. Ministerul a mai spus că forțele ruse continuă să efectueze misiuni de luptă pe linia de angajare cu forțele ucrainene.

Cu toate acestea, tensiunile au escaladat, iar Prigojin a pornit o adevărată rebeliune, ajungând cu tancurile în Rostov pe Don.

Mai multe postări de pe canalele regionale de Telegram au informat că, în cursul nopții și al dimineții de 24.06.2023, luptătorii PMC Wagner au preluat controlul asupra tuturor clădirilor administrative ale forțelor de securitate din Rostov pe Don, inclusiv a Statului Major al Regiunii Militare Sud.

 
 

Vizualizări: 797

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: