Ultima oră

Reducerea de personal ocolește Curtea de Conturi – O armată de zeci de consilieri

- Sindicatul, adresă la Guvern pentru această ”anomalie”

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) atrage atenția că la Curtea de Conturi nu se vor aplica prevederile Ordonanței Guvernului de reducere a posturilor aferente autorităților publice centrale.

Și asta în condițiile în care, susține SNAPER, numărul consilierilor personali ai membrilor plenului de CCR depășește 70 de persoane. Organizația sindicală a înaintat Executivului a adresă prin care semnalează această anomalie.

Plenul Curții de Conturi a României a adoptat Hotărârea numărul 306/12 iunie 2023 prin care a stabilit faptul că ”dispoziţiile art. 544-548 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi, implicit, dispoziţiile art. XVII din O. U. G. nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative nu se aplică personalului încadrat la nivelul Curţii de Conturi, conform art. 48 din Legea nr. 94/1992”, arată sindicaliștii de la SNAPER.

 

Potrivit Național. ro, Cristian Marinescu, președintele Sindicatului Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER), semnalează faptul că numărul consilierilor de la Curtea de Conturi este exagerat. ”Odată cu venirea la conducerea Curții de Conturi a domnului Mihai Busuioc, numărul consilierilor personali ai membrilor plenului de CCR depășește 70 de persoane (persoane intrate fără examen și asimilate, în mod ilegal cu auditorul public extern), adică echivalentul a numărului de auditori a 10 Camere de Conturi Județene. Este Curtea de Conturi a României, în calitate de autoritate administrativă autonomă, conform definiției dată de art.69, TITLUL III ”Autorităţile administrative autonome” din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, supusă dispozițiilor art. 544-548 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ? Are Curtea de Conturi a României, prin organul de conducere colectiv-Plenul, abilitatea legală de a interpreta dispozițiile unui act normativ de forță juridică superioară, respectiv Ordonanță de Urgență a Guvernului, având în vedere faptul că nu are calitatea de emitent al normei legale interpretate, emițând în acest sens un act administrativ infra legal – Hotărâre de Plen prin care se sustrage aplicării dispozițiilor legale incidente?”, se precizează în adresa trimisă de SNAPER Guvernului.

 

Vizualizări: 748

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: