Actualitate

Rămâne sau nu profitul la CE Oltenia? Ce spune Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, luni, că nu este de acord cu returnarea de către Complexul Energetic Oltenia a 1,6 miliarde lei el arătând că e o greşeală a colegilor de la Ministerul de Finanţe.

”Este o ordonanţă trenuleţ, este a Ministerului de Finanţe şi este la noi la avizare, chiar în aceste momente se lucrează la această ordonanţă. Acolo, părerea mea, este că e o greşeală a colegilor de la Ministerul de Finanţe, în niciun caz Complexul Energetic Oltenia nu trebuie să returneze 1,6 miliarde lei, care este parte a ajutorului de restructurare acordat de Comisia Europeană”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă. 

Virgil Popescu a arătat că ”un ajutor de restructurare se acordă, nu se returnează, se returnează doar dacă este cumva greşit acordat sau s-a întâmplat ceva cu acel ajutor, iar acel ajutor a fost acordat aşa cum este”.

”Noi o să facem observaţii la această ordonanţă, nu putem lăsa ca pe umerii Complexului Energetic Oltenia, odată ce se aprobă acest ajutor de stat, cu ajutorul de salvare, de restructurare, să mergem la nici un an să luăm bani înapoi de la Complex. Aşa ceva nu se poate, indiferent că are sau nu profit”, a mai declarat Popescu. 

Ministerul de Finanțe a propus săptămâna trecută mai multe măsuri fiscal-bugetare prin care să reducă deficitul bugetar. Ministerul a pus ochii pe profitul Complexului Energetic Oltenia și cere restituirea împrumutului de salvare primit de societate acum doi ani pentru achiziționarea certificatelor de carbon.

"România se află în procedura europeană de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că actuala construcţie bugetară suportă constrângeri semnificative, deoarece politica de deficit bugetar prevede o ajustare substanţială pe termen scurt şi mediu, la care s-au adăugat necesităţile suplimentare de finanţare generate de conflictul din Ucraina şi de creşterea generală a preţurilor. În contextul celor de mai sus, pentru degrevarea bugetului de stat, având în vedere rezultatele financiare ale Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA, se propune modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2022 în ceea ce priveşte asigurarea reîntregirii veniturilor din privatizare utilizate de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, din sursele proprii ale societăţii", se arată în nota de fundamentare a unui act normativ aflat în dezbatere publică.

Vizualizări: 2,505

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: