Social

Pute! Pute a interese ascunse

Chiar așa este. În afara mirosului de gunoi, se simte și un iz de "after-hoit" al intereselor.

Firmele Polaris M Holding și Supercom au anunțat că nu mai ridică deșeurile menajere, pentru că nu mai au unde le duce. Activitarea depozitului de la Târgu Jiu a fost suspendată din 23 martie, pentru o perioadă de șase luni.

Prefectul de Gorj, Cornel Morega, distribuie pe facebook materiale care spun că operatorii de salubritate sunt obligați să ridice deșeurile. Alooo, băi pluă fluierici, tu te auzi ce spui? Păi să le ducă unde? La Mehedinți, unde depozitarea unei tone costă 330 de lei, față de 200 de lei la Târgu Jiu? Dacă punem și transportul, asta înseamnă o dublare a costului pentru fiecare cetățean din Gorj. Sau cumva asta este miza? 

Nimeni nu contestă că depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu pute. Se simte mirosul și unde stau eu, în Severinului. Dar, să iei o decizie fără să analizezi mai întâi dacă avem soluții, dacă ne primește cineva gunoaiele și la ce preț, ori este amatorism, ori sunt niște interese mari în spate.

E ușor să pui lacătul pe depozitul de la Târgu Jiu, dar de mirosit va mirosi în continuare. Nu vă gândiți că scăpați de miros, va mai mirosi luni bune. Doar că noi o să plătim dublu pentru serviciul de salubritate. Noi, toți gorjenii.

Până la urmă, românul este obișnuit să plătească, dar ce ne facem dacă oamenii din Drobeta Turnu Severin vor protesta acum cum am făcut noi când au adus cei de la Alba gunoaie la Târgu Jiu. Ce facem, le ducem la Constanța? 

Vă imaginați?, cum ar fi să stăm vreo câteva săptămâni cu gunoaiele neridicate, iar prefectul și cei de la Agenția pentru Protecția Mediului să ridice din umeri și să ne spună că nu e treaba lor, primăriile și operatorii de salubritate trebuie să găsească soluții. 

Este și un miros de Super... altă firmă în această poveste. Îmi rezerv dreptul să cred că autoritățile sunt pe mână cu altă companie. Nu știu dacă se urmărește o preluare ostilă a depozitului Polaris de către alt operator, dacă așa ar dispărea mirosul nici nu m-ar interesa. Important este să avem servicii de calitate la tarife cât mai mici.

Am susținut și ieri, dacă prefectul ar fi interesat să rezolve problema mirosului, ar cere soluții extreme, nu măsuri extreme! Adică ar cere implementarea unor soluții tehnice de către cei de la Polaris, ceea ce se și convenise cu două zile înainte ca autoritățile de mediu să decidă închiderea depozitului. De asta zic că pute, și nu mă refer doar la gunoi. Curios de aflat ce "aftershave" folosește prefectul, după ras. Trink! 

Ca să nu mai adâncim criza asta indusă, soluția pe termen scurt este tot la prefect. El este singurul împuternicit de lege să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a revoca decizia APM Gorj pe perioada stării de urgență. I-o cer primarii, iar peste vreo două zile o vor cere și gorjenii, când gunoiul o să le pută sub fereastră.

Iată câteva reacții ale primarilor:

Cosmin Morega, primarul din Motru: Nu putem să mărim prețul peste noapte, pentru că o procedură din aceasta durează 30 de zile. Când iei o decizie de a închide ceva, trebuie să vii și cu o alternativă.

Dănuț Birău, primar Târgu Cărbunești: Singura soluție este revocarea deciziei de suspendare. Depozitul de la Severin nu e o soluție, pentru că este costisitor, vorbim de prețuri dublate. 

Constantin Bobaru, primar Bumbești Jiu: Ar trebui ca toți primarii să mergem la Prefectură și să găsim o soluție. Eu cred că trebuie să se revină asupra deciziei de suspendare și măsurile care au fost trasate să se desfășoare în paralel. Mirosul nu este de ieri, de azi, dar s-au grăbit să ia o decizie. O să facem o notificare să se convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru că este o adevărată urgență. Vine sezonul cald și gunoaiele nu pot să zacă în localitate.

Cosmin Pigui, primar Peștișani: Măsura Agenției pentru Protecția Mediului este bezmetică. Ei trebuia să își dea demisia. Ce se întâmplă acum nu este de la gunoiul produs acum, este de la acea celulă care a fost închisă, că sunt niște țevi acolo prin care se elimină gazul, să nu explodeze. Eu nu voi dubla prețul la gunoi, voi da în judecată Mediul, să plătească ei, pentru că au luat degeaba banii de la stat și nu și-au făcut datoria.

Vizualizări: 4,256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: