Actualitate

PUG: Activitatea minieră este în curs de dezafectare

Comuna gorjeană Dragotești a pus în dezbatere Planul Urbanistic General, din care aflăm că activitatea minieră nu mai are o pondere însemnată în localitate.

“In prezent activitatea miniera este extrem de redusa si teritoriul comunei este afectat doar de cariera Jilt Sud prin halda exterioara amplasata in nordul comunei. Conform adresei nr. 31743 / 02.11.2023, emisa de Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., Halda Bohorelu are o suprafata totala de 627,90 ha, din care ocupa 102,90 ha pe teritoriul comunei Dragotesti. Destinatia initiala a haldei a fost inmagazinarea sterilului provenit din carierele Jilt Sud si Jilt Nord, de la Obarsia Vaii si pana la confluenta cu Valea Malului, in care este situata halda carierei Pinoasa. Activitatea de depunere a inceput in anul 1978 (cariera Jilt Sud) si in anul 1984 (cariera Jilt Nord), iar haldarea a fost suspendata in anul 2017. Halda Bohorelu este inactiva din septembrie 2017”, se arată în document.

Va fi în continuare importantă activitatea de refacere a unor terenuri. “Influenta activitatii de extractie a lignitului a avut si va avea in continuare importanta pentru teritoriul comunei deoarece este generatoarea unor importante lucrari de amenajare a teritoriului si mai putin a localitatilor, cu repercursiuni negative in organizarea si gestionarea spatiului precum si asupra protectiei mediului. In acest sens pot fi amintite consecintele asupra factorilor de mediu (geomorfologia terenului, modificari de peisaj, climatice, topoclimat) a solului, apelor, modificari de calitate ale factorilor de mediu, dar din fericire fara consecinte asupra asezarilor umane”, se menționează în PUG.

Potrivit documentului, “Trebuie identificate caile de reabilitare a industriilor mici si elaborarea de programe de dezvoltare pentru acestea; este necesara identificarea programelor de finantare externa si a posibilitatilor de acces la sursele de finantare, precum si creerea de posibilitati care sa ofere facilitati eventualilor investitori”.

Vizualizări: 1,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: