Politică

Propunerea lui Iordache pentru pensionarea minerilor și energeticienilor

Grupul de lucru coordonat de senatorul PNL Gorj, Ion Iordache, a elaborat o propunere de modificare a legii pensiilor, care să le permită minerilor și energeticienilor să se pensioneze cu 13 ani mai devreme, dacă au 30 de ani vechime, dintre care 25 lucrați în cariere miniere sau termocentrale.

Articolul de lege propus de grupul de lucru, care a fost asistat de cadre universitare din Universitatea “Constantin Brâncuși”, este următorul: ,,Art. 56^3: - Persoanele care au realizat până la data depunerii cererii de pensionare un stagiu complet de cotizare de 30 de ani din care cel puțin 25 de ani desfășurând activități de producție, mentenanță si asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, dacă au fost implicate direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani.”

Legea 197/2021 ar fi trebuit să rezolve această problemă, dar cei de la Casa de Pensii au motivat că în text nu se precizează faptul că vor fi recunoscute retroactiv condițiile de muncă speciale, cele care aduc o reducere de șase luni a vârstei de pensionare pentru fiecare an lucrat.

“Lipsa de unitate a parlamentarilor de Gorj, într-o situație în care o abordare comună ar fi rezolvat demult lucrurile în interesul oamenilor, mi se pare un gest incalificabil. Fiecare politician sau lider de sindicat a manifestat o poziție diferită pe aceeași temă, întreținând starea de tensiune în rândul angajaților companiei și decredibilizând orice soluție”, a transmis senatorul Ion Iordache.

Iordache a constituit acum câteva săptămâni un grup de lucru format din juriști independenți, profesori universitari, specialiști ai Consiliului Legislativ și lideri de sindicat. “După mai multe dezbateri, grupul de lucru a elaborat un text de ordonanță de urgență care, în opinia specialiștilor, dacă va fi adoptat, va rezolva problema pensionării anticipate”, a mai spus senatorul PNL.

Vizualizări: 6,756

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: