Social

PROIECTE EDUCAȚIONALE JUDEȚENE LA COLEGIUL TEHNIC „GENERAL GHEORGHE MAGHERU”

Vineri, 16.06.2023, la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” s-au desfășurat activitățile finale ale Simpozionului „BIODIVERSITATE ȘI TEHNOLOGIE” și Concursului „AI GRIJĂ DE TINE”.

Simpozionului Biodiversitate și tehnologie se află la a doua ediție, este un proiect gândit și pus în practică de cadrele didactice de specialitate și are trei mari sectiuni:

1.Lucrări științifice elevi și profesori

2.Expozitie de fotografie 

3.Eseu cu tema "Viata pe Terra".

Principalii parteneri implicați în proiect sunt Parcul Național Defileul Jiului, Universitatea 

„Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Peștișani.

Un număr mare de elevi și profesori au prezentat lucrări științifice bine documentate și realizate, lucrări care au conturat o imagine de ansamblu a echilibrului ce trebuie să existe între cele două noțiuni definitorii pentru viitorul omenirii: biodiversitate și tehnologie. Factorul uman este cel care poate asigura acest echilibru păstrând natura cât mai nealterată, utilizând tehnologia doar în folosul conservării ecosistemelor naturale, minimizând efectele antropizării galopante.

Elevii trebuie educați în spiritul protejării naturii, reducerii poluării, valorificării deșeurilor, pentru un viitor verde al planetei. Proiectul a fost gândit în mod special pentru elevi, aceștia trebuie să învețe să-și prezinte cunoștințele și ideile într-un cadru organizat, să schimbe păreri și informații, să-și dezvolte abilitățile oratorice, respectiv să-și stăpânească emoțiile. Reprezentanții Parcului Național Defileul Jiului au împărtășit elevilor participanți din experienta acumulată în timpul petrecut in natură. Plantele și viețuitoarele din zona protejata a Văii Jiului întregesc patrimoniul natural din tara noastră.

La secțiunea Eseu elevii au pus pe hârtie propriile lor gânduri despre esența vieții pe pământ, păstrarea nealterata a biodiversității și despre un viitor conturat în mod optimist.

Fotografia a adus un plus de culoare și veselie, multe imagini din natură, animale în habitatul lor, obiective antropice și obiective naturale din patrimoniul zonei.

Participanții la toate secțiunile vor primi diplome și premii. Educația prin expunere reprezintă o alternativă care permite elevului să participe direct și activ la diverse evenimente, îi dezvoltă abilități de comunicare și în același timp îi conferă încredere în propriile lui forțe. La finalul lucrărilor au avut loc schimburi de opinii despre viitorul planetei noastre, despre energia verde și avantajele ei, despre pericolele majore datorate poluării masive a mediului natural și despre modalitățile de reducere a poluării globale.

Concluzia a fost una singură: conservarea biodiversității se realizează astăzi cu ajutorul tehnologiei iar puntea de legătură dintre cele două este Omul. Se poate spune astfel că „Tehnologia este un dar de la Dumnezeu. Ea este mama civilizațiilor, a artelor și a științelor" - Freeman Dyson

În același cadru s-au prezentat și lucrările concursului județean Ai grijă de tine, concurs adresat elevilor din clasele V – XII, care urmărește promovarea unei alimentații sănătoase în rândul tinerei generații și educația împotriva risipei alimentare. 

Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: desene/afișe/colaje și prezentări Power Point. Participanții au primit premii și diplome de participare.

 

CATEDRA TEHNICĂ A COLEGIULUI TEHNIC „GENERAL GHEORGHE MAGHERU” TG-JIU

Vizualizări: 1,315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: