Politică

Producția de lignit încetează la 1 ianuarie 2026 - ministru

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că, potrivit planului de restructurare, producția de lignit încetează la Complexul Energetic Oltenia la 1 ianuarie 2026. După această dată, minerii vor lucra pentru punerea în siguranță a carierelor. Va rezulta cărbune și din această activitate, dar mai puțin.

„Minerii rămân cu locurile de muncă, oricum va fi nevoie de ei să pună în siguranță aceste mine, sunt lucrări specifice pentru care o să le acordăm un ajutor de stat după aprobarea Comisiei Europene. La Gorj este mai complicat pentru că în planul de restructurare al CEO a fost o investiție de peste un miliard de euro, pe care statul român l-a dat complexului și România atunci și-a asumat în fața Comisiei ca să primească aprobarea unui plan foarte agresiv de închidere și undeva, în 2026, producția pe bază de lignit ar trebui să se oprească în România”, a spus Sebastian Burduja, la dcnews.ro.

Burduja a vorbit și de soluțiile care se caută pentru huila din Hunedoara.  ”În Valea Jiului vorbim în prezent de 2.000 de mineri, de la 55.000 în 1990. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului și căutăm o soluție care va fi pe termen foarte scurt și împreună cu Complexul Energetic Valea Jiului să putem să păstrăm aceste exploatări și să punem în siguranță minele până în 2032”, a declarat Burduja.

Nu este nimic nou în declarația ministrului, doar că vine pe fondul promisiunilor intense privind renegocierea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune. Asta ca să nu mai spunem că sunt unii care mai mint că Oltenia va da lignit și după 2032.

Potrivit planului de restructurare, toate carierele miniere și grupurile pe cărbune ale CE Oltenia vor fi la 1 ianuarie 2026 fie închise, fie în conservare, fie în rezervă de capacitate.

 

Vizualizări: 2,864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: