Actualitate

Procurorii își suspendă activitatea

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj exprimă solidaritate cu protestul grefierilor din instituție, care au întrerupt activitatea ca urmare a neplății unor drepturi salariale. Începând de joi, 14 decembrie, Parchetul își suspendă activitatea pe o perioadă nelimitată.

Se vor gestiona exclusiv cauzele urgente. Procurorii exprimă dezacord față de decizia Guvernului de a adopta o ordonanță care amână plata drepturilor salariale pentru grefieri, drepturi stabilite prin hotărâri judecătorești.

Grefierii din cadrul Tribunalului Gorj au protestat joi timp de patru ore. „Solicităm coaliției de guvernare respectarea hotărârilor judecătorești definitive prin care instanțele de judecată române au constatat existența unor inechități ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare, în ceea ce privește personalul din sistemul judiciar.

Emiterea unui act normativ prin care Statul Român se legitimează să nu respecte obligațiile stabilite prin hotărâri pronunțate de Puterea judecătorească, are un caracter arbitrar, lasă fără conținut forța executorie a hotărârilor judecătorești și este un atac direct la independența justiției

Având în vedere că, începând cu data de 11 decembrie 2023, organizația noastră sindicală a declanșat forme de protest pe perioadă nedeterminată, solicităm public Guvernului României să nu adopte un act normativ vizibil neconstituțional care să înrăutățească situația salariaților din sistemul judiciar și să asigure fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor și a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative.
În caz contrar, gradul de tensiune și nemulțumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, conform unui comunicat al sindicatelor grefierilor.

 

 

Vizualizări: 1,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: