Actualitate

Pensionarea și concedierea minerilor, discutate miercuri

Zi importantă miercuri pentru salariații complexurilor energetice Oltenia și Hunedoara. Camera Deputaților va discuta proiectul de lege prin care să le fie redusă vârsta de pensionare, iar guvernul va avea o primă lectură pe ordonanța prin care circa opt mii de salariați care vor fi concediați să beneficieze de venit de completare între 12 și 48 de luni.

Ambele proiecte vin ca o protecție socială pentru salariații din carierele miniere și termocentralele care se închid sau s-au închis deja, dar și ca un semnal că sfârșitul unei industrii este mai aproape decât credeam.

Potrivit ordonanței, salariații de la Complexul Energetic Oltenia vor beneficia de venit de completare între 12 și 24 de luni. 

Mai exact, cei care au vechime între trei și zece ani și vor fi concediați beneficiază de venit de completare timp de 12 luni. Pentru salariații cu vechime între 10 și 15 ani, venitul de completare se acordă 20 de luni, pentru cei cu vechime între 15 și 22 de ani - timp de 22 de luni, iar cei care au peste 22 de ani vechime primesc venit de completare 24 de luni.

Minerii care au lucrat în subteran, în Valea Jiului, primesc acest sprijin până la 48 de luni.

Potrivit notei de fundamnetare a ordonanței, de la CE Oltenia vor fi concedați 3.997 de angajați, de la CE Hunedoara - 4.063, de la Compania Națională a Uraniului - 264 de salariați, de la Societatea Națională de Închideri de Mine - 30 de salariați. Efortul bugetar va fi de 915 milioane de lei.

Dacă vor fi adoptate ambele acte normative, închiderea mineritului din România ar putea fi mult mai accelerată decât s-a estimat.

Vizualizări: 5,179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: