Actualitate

Păuna: Este pusă în pericol Legea 197

Liderul sindical Lulu Păuna crede că aplicarea Legii 197/2021 este pusă în pericol de prevederile actului adițional la CCM, încheiat vineri de federațiile sindicale din Complexul Energetic Oltenia cu administrația.

Prin actul adițional, toți salariații TESA sunt încadrați în condiții speciale de muncă, deși lucrează cei mai mulți la Târgu Jiu, la zeci de kilometri de carierele miniere și termocentrale. 

Practic, salariații TESA de la CEO au aceleași condiții de muncă precum cei de la primărie sau Prefectură, care sunt încadrați în condiții normale.

Condițiile speciale de muncă aduc o reducere a vârstei de pensionare de șase luni pentru fiecare an lucrat. Actul adițional semnat vineri, cu aplicabilitate de la 1 iulie, forțează interpretarea Legii 197/2021 și trece personalul TESA la “activități asimilate” celor din carierele miniere și termocentrale.

Lulu Păuna este de părere că prin acest gest este pusă în pericol aplicarea Legii 197/2021 pentru cei care ar trebui de fapt să beneficieze, și anume salariații din cariere miniere și termocentrale care au împlinit 52 de ani, au 30 de ani lucrați, din care 25 în condiții grele.

 

Vizualizări: 2,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: