Politică

Patru premieri cu același consilier. Cine trage sforile?

Remus Borza, avocat specializat în insolvență, a devenit consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă.

În ultimii ani, Borza i-a mai consiliat pe Viorica Dăncilă, Ludovic Orban și Florin Cîțu. A fost parlamentar ALDE, apoi, când a fost rost de o sinecură, s-a înscris imediat în PSD.

Ulterior, a trecut la Forța Națională, un partid politic de buzunar, înființat de Teodor Meleșcanu din rămășițele ALDE. Din toamna anului 2019, când au venit liberalii la guvernare, Borza s-a dat cu noua putere.

E condamnat la un an cu suspendare pentru că, în calitate de administrator juridic al companiei Hidroelectrica, a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite din bani publici.

Avocatul Remus Borza a fost coleg de facultate cu fostul lider PSD Victor Ponta. Chiar în timpul guvernului Ponta, Borza a fost numit administrator judiciar al companiei Hidroelectrica.


La alegerile parlamentare din 2016, Remus Borza a candidat pe listele ALDE, fiind susținut de Daniel Chițoiu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.


Ulterior, Remus Borza devine consilierul onorific al premierului Viorica Dăncilă și, drept mulțumire, se înscrie în PSD. Rezistă în funcție doar două săptămâni. Dăncilă îl demite după ce Borza pledează pentru reducerea numărului de bugetari. 

Remus Borza începe o nouă aventură politică în Forța Națională, un partid-fantomă, construit de Teodor Meleșcanu pe rămășițele fostului ALDE, între timp dezintegrat. Scopul partidului era să împiedice căderea Guvernului Dăncilă la moțiunea de cenzură din toamna anului 2019. Însă moțiunea trece. Iar Remus Borza votează instalarea Guvernului Orban. „Nu m-a convins nimeni. E o decizie luată din principiu”, spunea Borza. La scurt timp, Borza e numit consilier onorific al premierului Orban. 

Cade și Ludovic Orban, în locul său vine Florin Cîțu, dar Remus Borza rămâne la Palatul Victoria ca sfetnic. Vineri, a apărut lângă premierul Nicolae Ciucă într-o vizită de lucru la Buzău.

Remus Borza a fost și Mare Orator al Marii Loji Nationale din România. „Am fost mason până în 2013. Am fost numărul doi în masonerie”, se lăuda Borza într-un interviu la Antena 3.

Vizualizări: 1,778

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: