Actualitate

Oamenii mor, instanța amână cauza

Faptul că la Complexul Energetic Oltenia se înregistrează cam un deces pe săptămână este de notorietate. Oameni care mor undeva între 50 și 60 de ani, de diferite boli.

Politicienii au dat două legi pentru pensionarea anticipată a minerilor și energeticienilor din termocentralele pe cărbune. Cu toate acestea, oamenii nu se pot pensiona la 52 de ani, așa cum li s-a promis. Acum, politicienii promit o a treia lege.

Între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție avea pe ordinea de zi un dosar privind stabilirea unei practici unitare pe legea 197/2021, pentru că unele instanțe au stabilit că salariaților li se recunosc retroactiv condițiile grele de muncă, altele că nu. Adică unele spun că legea existentă face posibilă pensionarea la 52 de ani, altele că nu.

Deși este de notorietate faptul că oamenii mor, instanța a amânat judecata până pe 13 martie. Știți câți oameni vor mai muri până atunci? V-am spus, în medie, unul pe săptămână, este media din ultimii doi ani. Acum șase ani, media era de unul la două săptămâni, dar între timp oamenii au mai îmbătrânit, durerile de oase s-au mai acutizat, plămânii sunt mai negri de la praful de cărbune.

Ce fac autoritățile? Sper că nu controale, sper să nu mimeze preocuparea pentru normalizarea condițiilor de muncă. Este târziu pentru asta. Oamenii sunt deja bolnavi, mulți dintre ei. Iar cariere miniere se închid oricum în mai puțin de opt ani.

Reținem că mai mulți sindicaliști de la Energia Rovinari au pichetat, luni dimineață, sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție în speranța că magistrații vor decide ca actul normativ să fie aplicat unitar în toată țara de Casa de Pensii. Nu i-a luat nimeni în calcul.

Și mai reținem că a mai murit un om. Nicoae Călinoiu era excavatorist la Cariera Pinoasa. Avea doar 50 de ani.

Vizualizări: 4,099

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: