Actualitate

O instituție din Gorj, acuzată de “irosirea haotică a fondurilor”

Acuzații dure făcute astăzi de viceprimarul din Târgu Jiu, Gabriel Coica, la adresa conducerii Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu". Coica s-a referit atât la risipa de bani publici, cât și la calitatea spectacolelor.

Viceprimarul a făcut o amplă postare pe pagina de socializare, în care și-a exprimat nemulțumirile. “Am fost contactat de mai mulți cetățeni ai municipiului Târgu Jiu, indignați de spectacolul de stand-up comedy organizat de Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" vineri, 16 septembrie. Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce o instituție de cultură este în măsură să organizeze spectacole în care se folosește un limbaj obscen. Cu toate că astfel de spectacole sunt apreciate și au un public numeros, nu teatrul era instituția potrivită care să promoveze așa ceva”, a scris Coica.

Viceprimarul anunță că a cerut deja explicații conducerii Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" pentru cele întâmplate și suma cheltuită.

“De altfel, mai ales în ultima vreme, s-a observat, la teatru, o rapiditate de cheltuire a banilor din buget, fără o prioritizare şi fără o analiză de oportunitate sau de raportare la calitate-preț. În ultima categorie, se încadrează investiția de schimbare a scaunelor din sala de spectacole. O să verific dacă această lucrare este absolut necesară pentru confortul spectacolelor sau pentru avizarea sălii, conform legislației în vigoare”, a mai precizat Gabriel Coica.

Acesta a pus sub semnul întrebării unele achiziții făcute de instituția de cultură: “Atașez câteva fotografii cu scaunele ce urmau a fi achiziționate, în care este vizibilă calitatea net inferioară față de cea a scaunelor existente. Această investiție ar fi angrenat instituția, dacă nu aș fi solicitat o analiză mai profundă, în cheltuirea, pe repede înainte, a unor sume foarte mari. De asemenea, am aflat cu stupoare, zilele trecute, că pe fațada teatrului se doreşte să fie montate panouri publicitare video. Evident, fără respectarea reglementărilor în vigoare, fără o prioritizare a nevoilor instituției, fără transparență, ceea ce îndreptățește ideea că singura țintă a actualei conduceri este cheltuirea rapidă a banilor instituției”.

Cei de la teatru aruncă banii pe fereastră, deși au o conducere interimară. “O altă cheltuială dubioasă este cea legată de producția piesei “Toboșarul”. Pentru realizarea acesteia, deşi la aprobarea bugetului conducerea teatrului s-a angajat că o va produce cu o anumită sumă, în cadrul programului "File din poveste", piesa care deja a avut avanpremiera în cursul acestei săptămâni, deci a fost produsă, a costat dublu sau poate chiar mai mult de atât. Nu avem detalii întrucât nici până în prezent nu a existat o comunicare clară a acestor informații. În schimb, deşi avanpremiera piesei a avut deja loc, conducerea teatrului a transmis Consiliului Local o solicitare de rectificare bugetară, destinată să acopere cheltuielile de peste 100000 lei făcute ÎN PLUS! Chiar dacă, pe lângă subvenția oferită de primărie, instituția a beneficiat şi de sume importante de bani primite de la Guvernul României, consider că transparența în cheltuirea banilor publici este prioritară şi că această risipire inconştientă a bugetului Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" trebuie să înceteze”, a mai punctat viceprimarul din Târgu Jiu.

Acesta mai anunță că luni va solicita și punctul de vedere al compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, intenția fiind de a stopa irosirea haotică a fondurilor existente în bugetul teatrului, până la selectarea unui nou manager.

 

Vizualizări: 3,289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: