Actualitate

NU EXISTĂ stocuri de cărbune. Dacă e să ne luăm după Burduja

Actualul ministru al Energiei vede orice în fața ochilor, în afară de energia pe cărbune. Aceasta nu există în situația pe care Burduja a redat-o public, e adevărat, pe Facebook.Dar, stăm bine, ne bazăm pe gaze.

”Trei vești bune de azi (vineri, 6 octombrie, n.red.):

1. Am finalizat proiectul de lege pentru energie eoliană în Marea Neagră. Da, este posibil și accelerăm. Urmează avizarea interministerială și adoptarea de către Parlament până la finalul sesiunii actuale. Marcăm astfel o nouă promisiune îndeplinită. La nivelul anilor 2030, vom vedea primele centrale eoliene în largul Mării Negre. Primim încă sugestii pentru textul proiectului legislativ. Link în comentarii. 

2. Am vizitat proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, Dâmbovița. Ritmul lucrărilor de pregătire a amplasamentului este remarcabil, iar aici funcționează deja două parcuri solare de 80MW. Energie verde pentru viitor! Felicit actorii implicați în compania de proiect, RoPower, Nuclearelectrica și NOVA Power & Gas SRL. Urmează atragerea unor noi investitori strategici, care vor putea face posibil primele reactoare modulare, bazate pe tehnologia americană NuScale, în România, în orizontul 2029. Avem toate șansele să fim primii din Europa sau chiar din lume. 

3. Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99% (!) Ne-am atins toate angajamentele asumate în fața Comisiei Europene și, în condițiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc. Stăm și la dispoziția fraților noștri de peste Prut. Independență și securitate pentru o Românie puternică”.

Cum stăm?

Burduja omite substratul din marele tun Doicești, cu cele 4 miliarde de euro, bani ce erau destinați reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar ulterior sifonați de Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, via minireactoarele vieții unde beneficiari sunt - NOVA Power & Gas SRL(România) și NuScale (SUA). Nici despre diferența de 5 miliarde de euro cu care ne creditează băncile americane pentru același proiect experimental, Burduja nu scoate o vorbă! (Asta pentru că totul se întâmplă pentru a avea o Românie puternică) 

Depozitele de cărbune ale sucursalelor CE Oltenia arată, la sfârșitul săptămânii trecute, că la Turceni sunt aproximativ 200.000 de tone, Ișalnița, 50.000, Rovinari – până în 70.000 de tone, iar în depozitele carierelor din zona Motru – în jur de 30.000 de tone.

În 2022, când în depozitele CE Oltenia Guvernul a cerut să fie stocate, până la data de 1 noiembrie, 630.000 de tone de cărbune, la sucursale, și alte 100.000, în subunitățile miniere, anul acesta așa cum se poate calcula, sunt circa 350.000 de tone de lignit – fără ca Ministerul Energiei să mai dicteze vreun stoc.

Iar la carierele din Jilț, depozitele sunt goale! O explicație ar fi că Jilț Sud se va închide în ianuarie, la fel și Peșteana, Husnicioara și Lupoaia, conform Planului de închidere.

 Halal independență energetică  

 

Vizualizări: 1,092

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: