Actualitate

Noul guvern moștenește protestul minerilor. “Tensiunea este uriașă”

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia au ieșit din nou în stradă, pentru a cere aplicarea Legii 197/2001 în sensul în care a fost promisă, adică prin recunoașterea retroactivă a condițiilor speciale de muncă. Asta ar reduce cu până la 13 ani vârsta de pensionare a unor salariați.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a spus de ce crede că problema va fi rezolvată. “Atât timp cât ambele partide din coaliție au spus că vor rezolva problema, și PNL, și PSD, cred că o vor rezolva”, susține Pîrvulescu. Noul guvern PSD-PNL-UDMR are o majoritate largă în Parlament, iar liderii PNL Gorj - Dan Vîlceanu și PSD Gorj - Mihai Weber sunt considerați influenți în partidele lor. 

La rândul lui, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia susține că tensiunea este foarte mare în rândul salariaților. “Vrem pensionarea salariaților la 52 de ani, nimic altceva”, a spus Gabriel Căldărușe, care reamintește că România și-a asumat închiderea mineritului inclusiv prin PNRR. 

Căldărușe vrea rezolvarea problemei prin ordonanță de urgență, pentru că un nou proiect de lege ar însemna să mai dureze un an. “O ordonanță poate fi adoptată în cel mult două săptămâni, chiar mai repede, pentru că au spus că este făcută”, mai susține Căldărușe, care a adăugat că “tensiunea este uriașă în cariere și termocentrale”.

Vizualizări: 3,496

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: