Diaspora

Noul guvern al Slovaciei refuză să dea arme Ucrainei

Noul guvern al Slovaciei a respins miercuri un plan stabilit de foștii guvernanți privind donarea către Ucraina de rachete și muniție. Noul premier Robert Fico respectă astfel promisiunea electorală privind sistarea ajutorului militar pentru ucraineni, potrivit Reuters.


Pachetul de ajutor includea 140 de rachete cu sistemul de apărare antiaeriană KUB, peste 5.000 de piese de muniție de tun de 125 mm și 4 milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic, conform acordului care a fost elaborat de guvernul anterior.


Miercuri, membrii Guvernului condus de Fico au respins pachetul de ajutor, potrivit site-ului guvernamental.

 

Fico a avut o campanie electorală în care a criticat sprijinul militar occidental pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei și a susținut inițierea unor discuții de pace. Este o strategie similară cu cea a liderului Ungariei, Viktor Orban, care însă este respinsă de Kiev deoarece ar oferi numeroase avantaje rușilor. Anterior, Slovacia a fost un susținător ferm al Ucrainei și a furnizat echipamente militare, inclusiv vehicule de luptă, un sistem de apărare aeriană S-300 și avioane MiG-29. În total, au fost 13 pachete cu ajutoare militare în valoare totală de 671 de milioane de euro.

 

Vizualizări: 537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: