Anchetă

Nora unui fost ofițer SRI din Gorj - contracte cu statul, pe la Cluj

Primăria condusă de Emil Boc a contractat, săptămâna trecută, servicii de pază și protecție în nouă parcări publice din Cluj-Napoca, angajând două firme de profil. Una dintre acestea este o societate înființată în 2018, controlată de Roxana Maria Mecu, nora unui fost ofițer al SRI Gorj, Victor Nicolae Mecu, trimis în judecată de procurori pentru evaziune fiscală, după ce firma la care era asociat a derulat unele afaceri oneroase cu societăți din Strehaia. Mecu a scăpat, în 2021, de proces, achitând prejudiciul de un milion de lei, arată Jurnalul.ro.

 

De altfel, contractul pus, luna aceasta, la bătaie de Primăria Cluj-Napoca se ridică la 1,26 de milioane de lei cu TVA. Printre sarcinile pe care firma de pază trebuie să le îndeplinească, în baza acestui contract, se află și „acordarea de sprijin în caz de calamități, incendii sau atacuri teroriste”.

Una dintre companiile care și-au adjudecat acest contract, SC Total Forces MS SRL Gorj, este o societate de pază înființată, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 8 august 2018. Entitatea are doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Roxana Maria Mecu și Ramona Daniela Stoica, acestea îndeplinind și calitatea de administratori.

 

Roxana Maria Mecu este nimeni alta decât nora fostului ofițer SRI, Victor Nicolae Mecu, care este angajat manager de securitate la firma TMG Guard SRL, deținută de fiul său. Mecu a fost trimis, în 2017, în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru evaziune fiscală în formă continuată. Era vorba, atunci, despre achiziția de către o altă companie de pază a familiei Mecu, SC Team TG Guard SRL, a unui număr de 28 de facturi fiscale, de la cetățeni de etnie romă din Strehaia, care au fost introduse în contabilitate, cauzând statului un prejudiciu de 70.000 de euro.

 

Potrivit procurorilor, facturile fiscale în cauză atestau nereal achiziții de costume de pază, amenajări de sedii sau operațiuni de deratizare, în sumă totală de 1.010.987 de lei, cauzându-se, astfel, bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 326.054,94 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

 

Compania de pază în cauză a fost înființată în 2016 și a intrat imediat pe piața contractelor cu statul. Printre primele instituții care au angajat societatea lui Mecu a fost Complexul Energetic Oltenia. În decembrie 2021 Victor Nicolae Mecu a scăpat de aceste acuzații, Tribunalul Gorj decizând să înceteze procesul penal împotriva sa, deoarece a achitat suma de 1 milion de lei. Astăzi, firma de pază se află în procedură de insolvență, conform presei locale.

 

 

Vizualizări: 4,994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: