Politică

Noi critici pentru ministrul Dan Vîlceanu

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor, Emil Boc, a afirmat, vineri seară, că agenţiile de dezvoltare regională trebuie să-şi păstreze autonomia şi a avut o discuţie ”colegială” cu ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, pentru a-i explica necesitatea descentralizării.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a propus, marţi, într-o discuţie cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu şefii Agenţiilor de Dezvoltare Regională înfiinţarea unei Autorităţi de Management (o autoritate centrală) sub care să funcţioneze cele 8 ADR-uri.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a declarat că nu se pune problema să fie desfiinţată vreo agenţie de dezvoltare regională, fiind opt programe regionale pe care le va face guvernul şi nu un singur program naţional. El a explicat că a înaintat Executivului un memorandum cu titlul de informare care vizează oferirea unor atribuţii de putere publică acestor agenţii de dezvoltare regională, ele fiind la nivelul unor organizaţii neguvernamentale, însă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Boc susţine că acţiunea primarilor de municipii nu este îndreptată împotriva ministrului, dar afirmă că există angajaţi prin ministere care se tem de descentralizare. ”Persoane din ministere vor să stea în pixul de la Bucureşti decizia pentru orice primar”, susţine Boc, precizând, însă, că nu se poate guverna aşa în fiecare colţ al ţării.

”M-am pronunţat şi mă pronunţ în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, organizaţie care reprezintă primarii care produc 70% din PIB-ul acestei ţări, din partea tuturor partidelor politice din România (…) Dacă s-a găsit mecanismul acesta legal prin care, prin agenţiile de dezvoltare regională, sunt 8 regiuni în această ţară, potrivit acestei legi, s-au absorbit bani europeni, eu am avut o discuţie colegială cu domnul ministru şi acţiunea noastră nu este îndreptată înspre domnul ministru Vîlceanu, să fie foarte clar acest lucru”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Emil Boc.

Primarul din Cluj-Napoca susţine că există angajaţi din ministere care se tem de descentralizare. ”E vorba de persoane din ministere care nu doresc să îşi piardă puterea de decizie şi vor să stea în pixul de la Bucureşti decizia pentru orice primar din această ţară. Noi am venit cu această solicitare, ajutându-l pe domnul ministru Vîlceanu să conştientizeze cât de importantă este menţinerea acestei proceduri de absorbţie de fonduri europene în manieră descentralizată. Se cunoaşte că din epoca romană se poate guverna bine de departe, dar se poate administra doar de aproape. Nu poţi să guvernezi de la Bucureşti în fiecare colţ al ţării. Poţi să dai legi, poţi să exerciţi controlul, dar efectiv, în teren, cei care sunt cei mai apropiaţi de cetăţeni pot să ia deciziile cele mai potrivite şi să facă propunerile care sunt necesare pentru fiecare regiune”, a mai afirmat Boc.

Întrebat dacă a simţit că ”că funcţionari din ministere îi arată pixul” Boc a declarat: ”E vorba de sistem aici, nu de persoane individuale. Sistemul aşa este conceput încât primarii, preşedinţii de consilii judeţene, mediul de afaceri, să meargă cu jalba în proţap, la ministere, la funcţionari. Ori, ei cred că, dacă se descentralizează puterea lor şi ajunge la 8 regiuni, ei nu mai au importanţa pe care o au acum. Ei trebuie să înţeleagă că îşi păstrează atribuţiile de legiferare şi control, Bucureştiul, iar activitatea în teren trebuie să rămână descentralizată”.

 

 

Vizualizări: 1,503

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: