Actualitate

Muncă la negru la Turceni și Țânțăreni

Inspectorii de muncă din Gorj au efectuat, săptămâna trecută, un număr de 34 de controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 242.000 de lei. 

De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-a desfășurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea si executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile „Construcții clădiri”, „Lucrări de geniu civil” și „Lucrări speciale de construcții”. Au fost efectuate 29 de controale, fiind aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de 194.000 lei și dispuse 62 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat cinci persoane prestând muncă nedeclarată la doi angajatori, pe raza orașului Turceni și pe raza comunei Tânțăreni, fiind aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei. 

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt: primirea la muncă a unor persoane fără încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nerespectarea măsurilor dispuse prin procesele-verbale de control încheiate anterior; la locul de muncă nu s-a ținut evidenta orelor de muncă prestate zilnic de salariați, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru; completare de date eronate în registrul general de evidență a salariaților; la locul de munca al salariaților nu se păstra o copie a contractelor individuale de muncă ale acestora; nu s-a respectat termenul de plată a drepturilor salariale.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă: nepurtarea echipamentului individual de protecție; nerespectarea măsurilor dispuse prin procesele-verbale de control încheiate anterior; schele de lucru neconforme; neefectuarea instruirii lucrătorilor.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj transmite tuturor angajatorilor toleranță zero față de munca nedeclarată și de cea subdeclarată, precum și față de evenimentele care implică securitatea și sănătatea în muncă. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență”, a precizat George Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Vizualizări: 637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: