Social

Monument istoric din Gorj, vandalizat

Unii încearcă să salveze monumentele istorice, alții le vandalizează. Cula Cioabă-Chitescu din Şiacu, comuna gorjeană Slivileşti, a avut parte anul trecut de lucrări de restaurare efectuate de către Ambulanţa pentru Monumente.

Liana Carina Tătăranu, preşedinte al Asociaţiei „Inima Olteniei”, a participat la lucrările de restaurare și a vizitat din nou zona. A constatat că ușa de la intrarea în culă a fost smulsă.

„Am avut neplăcuta surpriză să constat că uşa de acces în Cula Cioabă-Chitescu din Şiacu (Gorj) - pe care Ambulanţa pentru Monumente Oltenia-Vest a pus-o în siguranţă anul trecut - a fost smulsă din toc”, a scris aceasta pe pagina de socializare. 

Carina Tătăranu a explicat că ușa era încuiată atât pentru protejarea monumentului până când va fi restaurat în întregime, cât și pentru protejarea vizitatorilor de eventuale accidente. “Vă rog s-o admiraţi doar din exterior. Nu mai intraţi în interior pentru că nu există bunuri de valoare, nu există obiecte... Lemnăria este destul de deteriorată, lipseşte mare parte din ea, deci există pericol de accidente!”, este mesajul postat de Liana Carina Tătăranu pe pagina ei de Facebook. 

Voluntarii au reușit să salveze cula prin montarea unui acoperiş nou şi efectuarea unor lucrări de restaurare. 

Construcţia culei a început în anul 1818 de către boiernaşul Răducan Cioabă şi a fost finalizată în anii 1822-1823 de boierul pitar Marin Chinţescu.  

Vizualizări: 1,545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: