pamFLEȚI

Ministerul Culturii protejează "nesimțirea culturală"

Direcția Județeană pentru Cultură Gorj are printre atribuții protejarea patrimoniului cultural. Nu întâmplător, are sediul pe Calea Eroilor, de-a lungul căreia sunt cele mai importante opere de patrimoniu din județ, cele făurite de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.

Cum mergi dinspre Poarta Sărutului spre Coloana Infinitului, pe stânga vezi un bloc la parterul căruia sunt scări placate cu marmură din care au căzut mai multe bucăți, vezi o rampă pentru persoanele cu handicap, absolut oribilă din punct de vedere estetic, dar care este și distrusă pe jumătate, tablele din care a fost confecționată fiind îndoite. Pe respectiva rampă nu se mai poate urca nici cu scaunul cu rotile, nici pe jos, dar nimeni nu se sinchisește să o repare. 

 

Marmura cu care este placată clădirea nu a fost curățată niciodată, aceasta fiind străbătută de dâre de mizerie. Mizerie acoperită pe jumătate cu un banner uriaș cu centenarul Unirii din 1918, de la care au trecut trei ani. Bannerul a rămas doar pentru a acoperi o parte din jeg. Să nu omitem geamurile de la etaj, pline de mizerie.

Am descris intrarea în Direcția de Cultură Gorj, instituție care are grijă ca pe Calea Eroilor să nu fie nimic care să afecteze imaginea operelor lui Brâncuși. O instituție care ar trebui mutată undeva unde nesimțirea să nu sară în ochi. 

Spunem nesimțirea, fiindcă toate cele relatate datează de niște ani buni și au mai fost semnalate în repetate rânduri. Cu toate acestea, conducerea nu se sinchisește să remedieze nimic. Ce rost are? Trece luna și întindem mâna. Despre costurile cosmetizării sediului... nici nu voiam să discut, dar las totuși un necesar de materiale cu manoperă cu tot. 

 - Una bucată rangă (împrumut eu) pentru a ridica bucata de tablă din rampă, urmată de 5 afturi de sudură. 

 - 7-8 cancioage de adeziv pentru a repune la loc bucățile de marmură căzute.

 - 5-6 litri de soluție pentru curățare marmură (recomand Mellerud) 

 - 2 litri de soluție pentru spălat geamurile ălea pline de zoaie mizere.

 - Una bucată perie de sârmă pentru a curăța grilajul și ulterior pensulă și 50 g vopsea.

 - Una bucată mănușă (pentru nesimțiții delicați) cu ajutorul căreia să smulgeți buruienile de pe imensa suprafață de un metru pătrat. 

....sau pentru a menține buna practică și pentru a nu ieși din tipar, faceți una bucată referat de "reabilitare fațadă", cu ajutorul căruia să plătiți 10 - 15 milioane culturalizați cu câteva sute de milioane neculturalizați. Spor!

Vizualizări: 2,566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: