Actualitate

Mina de grafit de la Baia de Fier, demolată bucată cu bucată 

Societatea Națională a Sării - Salrom vrea să demoleze numeroase construcții aferente minei de grafit din comuna gorjeană Baia de Fier. Sunt vechi amenajări care se află în incinta fostelor cariere Ungurelașu și Catalinu, dar și la sediul administrativ, ce vor fi puse la pământ în următorul an. 

Printre acestea se numără un puț de extracție, barăci de muncitori, grupuri sociale cu vestiare, o stație de compresoare, centrala termică, o galerie de transport, ateliere, un garaj, magazia, inclusiv clădirea administrativă. 

În vederea desființării respectivelor construcții, situate pe raza satului Baia de Fier, societatea a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj patru solicitări de emitere a acordului de mediu necesar pentru demararea lucrărilor. 

”În urma restructurării activității, construcțiile și instalațiile și-au pierdut funcționalitatea. Având în vedere acest lucru și faptul că construcțiile se afla în stare avansată de degradare și instalațiile nu mai există se propune în această etapă desființarea acestora”, se arată în memoriile de prezentare depuse la APM Gorj de societate pentru desființarea construcțiilor.

Construcțiile se află într-o avansată stare de degradare, iar fluxurile tehnologice și instalațiile nu mai există în proporție de aproximativ 95%, conform informațiilor prezentate în memorii. După terminarea lucrărilor de demolare, societatea va putea trece la ecologizarea și amenajarea terenurilor afectate în vederea redării lor în circuitul economic, la un potențial cât mai apropiat de cel avut anterior.

În vara anului trecut, Societatea Națională a Sării a inițiat o licitație internațională pentru contractarea unei societăți care să realizeze un studiu de fezabilitate privind exploatarea și valorificarea superioară a șisturilor grafitoase de la carierele Ungurelașu și Catalinu. Licitația pentru studiul de fezabilitate privind reluarea exploatării grafitului a fost câștigată de o firmă germană de consultanță. Demolarea construcțiilor poate însemna că nu există o intenție în ceea ce privește reluarea exploatării zăcămintelor de grafit la Baia de Fier. 

Minele de grafit de la Baia de Fier au fost închise în urmă aproape trei decenii, pentru că nu ar fi fost profitabile. În ultimii ani s-a vorbit de redeschidere acestora, după ce grafitul a devenit tot mai căutat în lume, fiind utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare. Din grafit se poate obține grafenul, un conducător de electricitate mult mai bun decât cuprul și mult mai rezistent decât oțelul.

Vizualizări: 3,909

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: