Social

Mii de gorjeni cu buletin de oraș, recenzați la țară

Populația României a scăzut în ultimii zece ani, potrivit datelor de la recensământ. Interesant este că unele localități din Gorj au mai mulți locuitori decât ceea ce s-a estimat în baza datelor de la Evidența populației.

De exemplu, în comuna Telești au fost recenzaţi 3.071 de oameni, deși estimatul era de 2.356. Comuna Bolboși are o populație de 3.400 de persoane, la un estimat de 2.684.

Și comuna Mătăsari are cu o mie de locuitori peste populația estimată, de 4.200 de persoane. Plusuri importante găsim și la Hurezani, Roșia de Amaradia sau Dănești.

Prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, a explicat la o emisiune că sunt mulți oameni care s-au mutat de la oraș la țară. O spun și primarii. De exemplu, la Telești, primarul Romulus Bîldea explică faptul că sunt mulți cetățeni care s-au întors la țară, localitatea fiind aproape de Târgu Jiu. Dar, în acte și-au păstrat domiciliul de la oraș.

Românii au trebuit să declare la recensământ unde au locuit efectiv în decembrie anul trecut, data de referință.

Nu mai puțin adevărat este că primarii de comune s-au implicat pentru a convinge oamenii să declare că locuiesc la proprietatea de la țară. O populație mai mare înseamnă pentru comune mai mulți bani alocați, dar și mai mulți salariați la primării și mai mulți consilieri locali.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, a erecunoscut asta: „Scopul nostru era să avem tot peste 3.000, ca să rămânem localitate de gradul II. De asta ne-am luptat şi noi cu echipa primăriei şi cu recenzorii. Avem peste 3.100 şi asta înseamnă că rămânem comună de gradul II“. La Roșia de Amaradia au domiciliul declarat circa 2.600 de persoane.

306.872 de locuitori are județul Gorj, potrivit datelor colectate la recensământul care tocmai s-a încheiat. Asta înseamnă o depășire a populației estimate. Astfel, Gorjul a recenzat 101% față de populația estimată.

Vizualizări: 2,439

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: