Social

Mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie

De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie.

Medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații. De asemenea, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea asupra spitalelor.

Noul contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale a fost aprobat de Guvern, acesta punând mai mult accent pe depistarea precoce a bolilor și mărind numărul de consultații preventive care pot fi decontate, potrivit șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care a descris documentul drept „o adevărată reformă a sistemului“.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (...) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS.

CNAS a prezentat într-un comunicat de presă principalele noutăți din noul contract-cadru, pe domenii de asistență medicală, acestea urmând să fie detaliate în normele de aplicare.

Astfel, persoanele cu vârste între 40 şi 60 de ani vor beneficia de riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive. În cazul persoanelor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie.

Vizualizări: 840

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: