Anchetă

Lovitură dură, poate decisivă, dată sistemului energetic românesc

Știrea zilei nu este că șefii coaliției de guvernare se întâlnesc pentru a găsi soluții la problema facturilor la utilități. Asta e doar o păcăleală.

Nu, știrea zilei este că Romelectro și-a cerut insolvența. Vorbim de firma care trebuie de câțiva ani să finalizeze modernizarea grupului 5 Rovinari și nu mai termină. Vorbim de firma care trebuia să finalizeze centrala pe gaz de la Iernut din 2019 și invocă mereu că nu găsește specialiști să termine lucrările. Vorbim de firma care a contractat amenajarea complexă a lanțului de hidrocentrale de pe râul Jiu, retehnologizarea CHE Stejaru, pe scurt, vorbim de un întreg lanț de contracte în sistemul energetic. 

Simplificat, discutăm de o firmă privată, controlată de cei mai deștepți băieți din energie, care, dacă și-ar fi respectat termenele contractuale, România nu ar mai fi astăzi dependentă energetic. Și care își cere insolvența în cel mai delicat moment posibil.

În calitate de contractor general, compania Romelectro este implicată în realizarea celor mai provocatoare investiții din România, în domeniul hidroenergetic, de după anul 1990. Iar proiectele sunt mult mai multe, atât pe partea de capacități de producție noi, de modernizare a capacităților existente sau pe partea de transport energie.

Faptul că cel mai mare contractor românesc pentru proiecte energetice şi-a cerut insolvenţa, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 14 ianuarie, coincide cu șocul facturilor primit de România, coincide cu anunțul vânzării acțiunilor Fondului Proprietatea de la Hidroelectrica, coincide cu blocarea CEO prin obstrucționarea funcționării acestuia... și mai putem continua, dar prefer să reduc totul la nivelul de: "Adio independență energetică"! 
Intrarea în insolvenţă a Romelectro vine într-un moment extrem de complicat în contextul în care România se află în plină tranziţie energetică, identificarea forţei de muncă şi a companiilor locale capabile să realizeze proiecte energetice fiind una dintre provorăile majore asociate acestui fenomen. 

Cine mai crede că este ceva întâmplător, ori e prost, ori foarte prost. Statul nu doar că a eșuat, dar a și trădat!!! Neam ciuruit!

Vizualizări: 8,447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: