Politică

La ce vârstă se vor pensiona „specialii”

Ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, a anunțat că reforma pensiilor speciale va trebui reluată, ca urmare a unei decizii recente a Curții Constituționale, care a respins actuala formă a legii. Printre măsurile vizate se numără creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani și reducerea nivelului pensiilor prin modificarea ratei de înlocuire.

„Este clar că vom avea o creștere a vârstei de pensionare, până la 65 de ani. Această măsură urmărește atât o egalizare între sistemele de pensii, cât și continuarea direcției deja asumate în trecut, prin creșteri graduale ale vârstei de retragere din activitate”, a declarat ministrul, joi, la Antena 3.

Noua formă a legii va fi elaborată într-un grup de lucru comun între Ministerul Muncii și Ministerul Justiției, care ar urma să finalizeze propunerile într-un interval de câteva săptămâni. Proiectul va fi ulterior transmis Parlamentului.

Ministrul a precizat că, în forma actuală a proiectului, magistrații vor putea ieși anticipat la pensie, dar cu penalizări. „Vor primi o pensie mai mică, cu un indice de corecție care se diminuează pe măsură ce te apropii de vârsta legală de pensionare. Exact cum se întâmplă în sistemul general de pensii”, a explicat Manole.

O altă schimbare vizează rata de înlocuire, adică proporția dintre veniturile din salarii și cele din pensie. Propunerea aflată în discuție este de reducere a acestui procent de la 80% la 65%, însă ministrul a subliniat că proiectul nu este finalizat și aceste valori nu sunt definitive.

„Este un subiect foarte sensibil, iar reforma pensiilor speciale a eșuat de multe ori în trecut. Tocmai de aceea abordăm acest proces cu prudență, dar și cu determinare. Ne dorim o soluție sustenabilă și echitabilă”, a adăugat Petre-Florin Manole.

Întrebat dacă modificările anunțate ar putea duce la un exod din magistratură, ministrul a respins ideea, spunând că este important să crească numărul de intrări în sistem. „Magistratura rămâne o carieră atractivă. Da, unii ar putea alege să se retragă, dar sunt și mulți care vor să rămână activi, chiar și după 65 de ani, așa cum se întâmplă și în alte profesii, precum învățământul”, a spus acesta.

Reforma pensiilor speciale este una dintre condițiile asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar reluarea procesului legislativ va fi una dintre prioritățile toamnei pentru Guvern.
 

Vizualizări: 562

Alte articole din Politică:

Citește și: